reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TecLab si vytvořili vlastní GeForce RTX 2080 Ti "Super"

27.11.2019, Jan Vítek, aktualita
TecLab si vytvořili vlastní GeForce RTX 2080 Ti "Super"
Lidé z týmu TecLab se pustili do tvorby vlastní karty, která by se s nadsázkou dala označit za GeForce RTX 2080 Ti Super. Nešlo přitom (pouze) o přetaktování, ale především o velice opatrnou pájecí práci. 
Jako základ zde posloužila grafická karta GeForce RTX 2080 Ti, takže je jasné, že se ve výsledku dospělo ke kartě vybavené stejným GPU se stejnou konfigurací, neboť tu změnit nelze a nikdo se nepustil do úprav karty RTX TITAN, aby z ní udělal ještě výkonnější verzi. 
 
 
Šlo tu především o paměti a jejich výměnu, takže lidé z TecLab využili 16Gb/s čipy GDDR6 z karet GALAX RTX 2080 SUPER a přepájeli je na RTX 2080 Ti. Původní a nově využité paměti mají sice pinově kompatibilní pouzdra, ale přeci jen jde o BGA s řadou datových a napájecích spojů přímo pod pouzdrem, takže člověk s běžnou domácí výbavou v podobě hrotové páječky by takovou věc nemohl zvládnout, nehledě na to, že by měl hodně velkou šanci na zničení všech využitých karet. 
 
 
Odstranění pamětí bylo ještě relativně snadné a posloužila při něm horkovzdušná pájecí stanice, takže čipy se pouze nahřály a ochotně povolily. Rozebrány ale byly při tom dvě RTX 2080 Super, neboť ty mají 8 GB paměti a pro výslednou kartu bylo zapotřebí 11 GB. 
 
Následně byl paměťové čipy připraveny pro opětovné připájení, a to prostě pomocí hrotové páječky, kterou byly spoje očištěny a pak nastoupil speciální mustr, pomocí nějž byly na spoje umístěny pájecí kuličky. Už jen dostat každou z nich na správné místo byla jistě obrovská piplačka a to vše muselo být zopakováno ještě desetkrát. 
 
 
Následně byla připravena samotná RTX 2080 Ti, takže z ní byly odstraněny paměti a PCB bylo očištěno, aby mohlo přijmout nové paměti. Nakonec se dobrá věc podařila, dvě RTX 2080 Super se obětovaly pro vytvoření jedné RTX 2080 Ti "Super" vybavenou ne 14Gb/s, ale 16 Gb/s paměťmi Samsung. Nakonec z nich v TecLab získali ještě vyšší takty (až 17,2 Gb/s) a i s přetaktovaným GPU karta zvládla i benchmark Superposition Extreme s výsledkem 11460 bodů.  
 
Výslednou kartu pochopitelně nemůžeme s klidem v srdci označit za RTX 2080 Ti Super, protože jednoduše nevíme, zda taková dorazí a pokud ano, zda nebude mít lépe vybavené GPU s vyšším počtem CUDA. Zcela jistě by ale taková karta měla rychlejší paměti. 


reklama