reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teplota 110 °C v zátěži GPU Navi je dle AMD očekávaná a v pořádku

13.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Teplota 110 °C v zátěži GPU Navi je dle AMD očekávaná a v pořádku
Uživatelé si občas stěžují na to, že jejich Radeony Navi, čili karty RX 5700 a RX 5700 XT, v zátěži dosahují vysokých teplot i nad 100 °C. AMD se k tomuto tématu na svém blogu vyjádřilo tak, že ani 110 °C není příliš vysoká hodnota.
Radeony Navi byly od 7. července až do tohoto týdne k dispozici jen jako referenční karty, takže pokud jde o stížnosti uživatelů na vysoké teploty, ty se veskrze týkají právě těchto karet, které využívají stejné chladiče. Uživatelé přitom vesměs očekávali, že uvidí teploty držící se pod 85 °C, což odpovídá tomu, jak své modely chladí NVIDIA. Nicméně teploty se běžně dostávají nad 100 °C až ke 110 °C a v opravdu silné zátěži dokonce až 113 °C. 
 
 
Tak vysoké teploty však dokáže zajistit třeba Furmark a jak dobře víme, jeho využití se ani nedoporučuje, protože příliš neodpovídá reálnému využití karty a tu dokáže tak zaměstnat, až se vystavujeme riziku jejího poškození, ale to spíše v opravdu extrémním případě.  
 
AMD přitom mluví o teplotě označované jako hotspot či junction a vysvětluje, o co přesně jde. GPU Navi 10 jsou vybavena celým polem teplotních senzorů rozesetých po celém čipu. Jako hotspot je pak označována ta nejvyšší teplota, kterou jeden z těchto senzorů dokázal naměřit, takže nejde o předem určené místo v čipu a uživatel tak dostane skutečně velice relevantní údaj. Jde tak z hlediska chlazení o podstatné vylepšení oproti starším Radeonům, které právě využívali jeden senzor umístěný tam, kde by se GPU mělo dle předpokladů zahřívat nejvíce. Nicméně hotspot teploty udávají už grafické čipy Polaris a Vega, takže o novinku zrovna nejde. 
 
Samotné Radeony se tak chovají tak, že sledují teplotu hotspot a dokáží zvyšovat svůj výkon do té doby, než ta překročí prahovou hodnotu a tou je 110 °C. A především se dozvíme, že GPU pracující při teplotě až 110 °C jsou plně v normě a v mezích specifikací. Umožní to dosáhnout vyšších taktů a výsledného výkonu při zachování rozumné hlučnosti chladiče. 
 
Od karty Radeon VII se také změnil management pro nastavení taktů, který bere v úvahu jak zátěž, tak teploty a aktuální spotřebu karty. Z toho se snaží dostat celkově nejvyšší takty, které jsou nastavované po velice jemných krocích s využitím stovek stavů označovaných za Vf, které se nachází mezi nastavením pro klidový provoz až po Fmax, čili maximální teoretickou pracovní frekvenci. 
 
Zdroj: AMD


reklama