reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla konečně vydává Full Self-Driving Beta pro všechny severoamerické zákazníky

25.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla konečně vydává Full Self-Driving Beta pro všechny severoamerické zákazníky
Konečně se stalo to, na co jsme čekali už několik let. Tesla oficiálně veřejně vydala systém částečně autonomního řízení Full Self-Driving Beta pro všechny severoamerické zákazníky, kteří si ho objednali. Už tak není omezen jen na betatestery.
Elon Musk je známý tím, že připravuje spoustu různých projektů, u kterých pak plánované termíny nesedí s realitou. Jedním z "nejslavnějších" je jeho částečně autonomní řízení Full Self-Driving, které bylo slibováno už několik let. Poslední zmínka byla, že bude ještě letos, patrně v listopadu, a nakonec jsme se ho v listopadu skutečně dočkali, alespoň co se týče severoamerických zákazníků. Dosud byl FSD k dispozici jen pro dobrovolné betatestery, kteří se dobrovolně chtěli účastnit testování a ladění "autopilota" (v říjnu se toto množství testovacích řidičů rozrostlo na 160 tisíc lidí, kteří ale museli splňovat bezpečnostní skóre a mít s jízdními asistenty najeto alespoň 100 mil, tedy 161 km). Nářky nad tím, že Tesla testuje svůj systém FSD na běžných lidech, tak dosud nebyly úplně na místě. To můžeme začít říkat až teď.
 
Tesla interiér
ilustrační foto (interiér Modelu 3), autor: Leo Nguyen / CC BY-SA, přes Wikimedia Commons
 
Tesla bude uvolňovat řízení Full Self-Driving Beta postupně do dalších zemí, nyní se to prozatím týká USA a Kanady. Uživatelé si mohou FSD Beta aktivovat přes obrazovku v případě, že za něj zaplatili. Tato částka měla být původně 10 tisíc USD, později se zvedla na 12 tisíc USD a nyní už je 15 tisíc USD. Funkci lze mít také ve formě předplatného za 199 USD měsíčně. Připomeňme však, že Full Self-Driving Beta je jen pokročilejším jízdním asistentem 2. úrovně, což rozhodně neodpovídá velmi optimistickému (a při dnešním stavu věcí nepravdivému) názvu. V nabídce je také Enhanced Autopilot, což je o něco menší set jízdních asistentů. To, že Tesla vydala FSD Beta široké veřejnosti, nicméně neznamená, že je software hotov. Naopak, jeho vývoj stále pokračuje, ostatně má v názvu stále slůvko Beta.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama