reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla má nový Roadster: 0-100 km/h za 1,9 s a dojezd 1000 km

20.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Tesla má nový Roadster: 0-100 km/h za 1,9 s a dojezd 1000 km
Společnost Tesla nejdříve ohlásila představení tahače Semi, který má zvládnout na jedno nabití dojet 500 mil, ovšem připravila si také neočekávanou novinku, a sice nový Tesla Roadster. Ten zaujme svou akcelerací, ale také dojezdem. 
Nový Tesla Roadster tak má velice působivé vlastnosti, však zrychlení z nuly na sto kilometrů za hodinu za pouhých 1,9 sekund je přímo raketový a dojezd 1000 km už dalece překonává mnohé automobily se spalovacím motorem, i když je jasné, že baterie nedobijeme za pár minut u pumpy. A potom, nový Roadster nebude nic levného a ani okamžitě dostupného. 


Když už jsme tedy u těch působivých vlastností, mezi ně patří i cena, a to plný čtvrt milion dolarů, přičemž Tesla to bere jako crowdfunding. To znamená, že lidé mající zájem o prvních 1000 Roadsterů s označením Founders Series mají složit celou kupní částku hned a pak si počkají na rok 2020, kdy se teprve dostanou ke svému vozu, pokud to půjde dobře. Pak je možné si ještě zarezervovat další vozy v jiné 1000kusové sérii, které už nepatří do série Founders. 

Nové Roadstery navážou na původní sérii vyráběnou mezi lety 2008 a 2012. Půjde o čtyřmístné vozy s odnímatelnou skleněnou střechou, takže ne zrovna o to, co si představíme pod slovem roadster (dvoumístný kabriolet). Z nuly na 160 km/h akcelerují za 4,2 sekundy a čtvrtmíli dokáží urazit za pouhých 8,8 sekund. Nejvyšší rychlost se bude pohybovat nad 400 km/h, což se vše týká i základního modelu. 


Pak je tu baterie, která bude mít velice slušnou kapacitu 200 kWh, což bude stačit na dojezd až 1000 km v závislosti na tom, jak těžkou budeme mít nohu na "plynovém" pedálu. Energie z baterie půjde do třech motorů, dvou vzadu a jednoho vepředu, takže poháněna budou všechna kola. 


Pokud bude úvodní crowdfunding úspěšný, pak bude mít společnost Tesla k dispozici dohromady 300 milionů dolarů na to, aby dostala nový Roadster na trh. 

První Roadster byl dvoumístný vůz s odnímatelnou plátěnou střechou a cenou mezi 109 a 129 tisíci dolary. Měl také poháněna pouze zadní kola a prodalo se jej téměř 2500 kusů. Zatím ještě není opravdu rozhodnuto, že nová verze se opravdu bude jmenovat prostě Roadster, takže na to si ještě počkáme. 



reklama