reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla Motors kupuje SolarCity za 2,6 miliardy USD

3.8.2016, Milan Šurkala, aktualita
Tesla Motors kupuje SolarCity za 2,6 miliardy USD
Společnost Tesla Motors před měsícem navrhla firmě SolarCity odkup a nyní se skutečně dohodly. Tesla ve svých akciích zaplatí akcionářům SolarCity hodnotu přibližně 2,6 miliardy dolarů. Spojení firem může pomoci oběma.
V druhé polovině června Elon Musk navrhnul, aby společnost Tesla Motors koupila firmu SolarCity. Tento návrh jsme tehdy podrobně analyzovali. Obě firmy mají ve vedení právě Muska v pozici předsedy, u Tesly je dokonce i CEO (proto se také zdržel hlasování o prodeji). I když sloučení obou firem mnozí považují za nesmyslné, dle mého názoru jde naopak o dost dobrý tah, neboť se obě firmy mohou velmi dobře doplňovat. Tesla jako výrobce aut a baterií tak nyní může nabízet rovnou i solární energii, kterou se její elektromobily mohou nabíjet. Spolu s autem tak současně může prodávat i palivo do něj, o čemž se klasickým automobilkám může jenom zdát.


Tesla Motors logo


Nyní se Tesla a SolarCity dohodly na prodeji a celá transakce si vyžádá 2,6 miliardy dolarů, což je o 0,2 miliardy méně, než bylo navrženo před měsícem. Tuto částku dostanou v podobě akcií společnosti Tesla. Tedy za každou akcii společnosti SolarCity dá Tesla 0,11 své akcie. Od sloučení si Tesla slibuje snížení cen instalace svých systémů, vylepšení efektivity obou divizí a zejména menší náklady na získání zákazníků.

Jak již bylo řečeno, ti nyní vše dostanou pod jednou střechou, takže není vyloučené, že zákazník, který si koupí auto Tesla, si domů odveze také solární stanici od SolarCity. A pro Teslu toto bude relativně pasivní příjem z provozu jejich aut. Transakce nicméně musí ještě projít schválením od regulačních úřadů. Pokud vše dopadne dobře, měla by skončit v posledním čtvrtletí roku 2016.

Zdroj: teslamotors.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama