reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla začala pronajímat solární panely od 50 USD na měsíc

20.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Tesla začala pronajímat solární panely od 50 USD na měsíc
Pokud někdo nechce investovat do vlastních solárních panelů, které si namontuje třeba na střechu svého domu, může si je nyní od společnosti Tesla pronajmout. Ceny přitom začínají na 50 dolarech měsíčně. 
Montáž velkých solárních panelů na střechu domu může vyjít velice draho, zvláště když zákazník chce, aby dokázaly pokrýt jeho potřeby i s rezervou a ještě dražší jsou pak bateriové systémy pro uchování energie na pozdější využití. Tesla tak začala nabízet v několika státech USA také možnost si panely pro domácnost pronajmout, a to už od 50 dolarů na měsíc. 
 
 
Jde o nabídku, která pramení i z toho, že Tesla koupila společnost SolarCity, která se zabývá právě instalací solárních panelů. To se ovšem stalo už před třemi lety, v jejichž průběhu Tesla prodávala systémy s cenou 30.000 dolarů i více a nyní spoléhá na jejich přímý prodej díky vlastní síti, což je model, který využívá i pro své elektrovozy. 
 
Tesla však v poslední době zaznamenala, že její SolarCity instaluje postupně méně a méně solárních panelů, a tak se ještě vzdaluje své konkurenci v podobě firem SunRun a Vivint Solar, které dokázaly dodat instalovaný výkon 103 a 56 megawatt oproti jejím 29 MW. 
 
Jaká je tedy nová nabídka? Za 50 dolarů měsíčně si zákazníci mohou zařídit 3,8kWh instalaci, která dokáže denně vyrobit téměř 20 kWh. Tato nabídka platí pro Kalifornii (tam ovšem cena začíná na 65 USD), Arizonu, Connecticut, Massachusetts, New Jersey a New Mexico. Nabídka pak končí na 195 USD za měsíc (cena pro Kalifornii) za největší instalaci. 
 
 
Dle dostupných výpočtů mohou zákazníci ve slunné Arizoně očekávat, že se jim takový pronájem vyplatí a oni ušetří mezi 110 a 280 dolary ročně. Vedle vhodného počasí je tu ale samozřejmě i ten předpoklad, že si vyberou vhodnou nabídku, jejíž cena a poskytovaná energie bude víceméně odpovídat jejich potřebám, protože pronájem samozřejmě zaplatí vždy, ať už vyrobenou energii spotřebují, nebo ne. Tesla ale také upozorňuje, že v Kalifornii, kde jsou ceny energie vyšší, mohou zákazníci ušetřit až 650 USD ročně. 
 
Musk k tomu dodává, že si tím můžeme udělat z vlastní střechy "tiskárnu na peníze", ovšem sám také pochopitelně uznává, že lepší investicí je pořídit si vlastní sluneční elektrárnu. A to i proto, že pokud se někdo rozhodně pronájem ukončit, bude si muset připravit 1500 dolarů za to, aby Tesla panely sňala ze střechy a tu dala zase do původního stavu. Firma tvrdí, že právě na tomto vydělávat nebude a že 1500 dolarů spíše jen pokryje náklady, nicméně o výdej prostě jde a pocítí ho zákazník. 
 


reklama