reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Testy "nemožného" motoru EmDrive ukázaly, že opravdu nefunguje

7.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Testy "nemožného" motoru EmDrive ukázaly, že opravdu nefunguje
Reaktivní motor, který by pro svůj pohon potřeboval pouze energii a žádné palivo, by byl skutečnou senzací, neboť jako takový by popřel samotné Newtonovy zákony. Co ukázaly testy tohoto motoru? 
Motoru EmDrive jsme se už věnovali před několika roky, a tak víme, že má využívat odrážení mikrovln v trychtýřovité dutině, což jde proti logice (většiny lidí) a kritici rádi používali příměr, že je to jako pokusit se roztlačit auto tak, že si sedneme dovnitř a začneme tlačit na sklo. EmDrive tak nepoužívá žádné palivo, jen energii a generátor mikrovln, které ani nikam nevycházejí a jen "bubnují" na uzavřenou dutinu. 
 
 
Dle tvůrců návrhu ale má přesně toto působení mikrovln na velkou zadní část komory tvořit tah motoru, který by byl sice velice malý, ovšem díky vynechání hmotnosti paliva z rovnice také velice efektivní a při stabilním přísunu energie by mohl fungovat stále "donekonečna". Proti tomu sice mluví Newtonovy zákony, ovšem dle námitek v tomto případě o ně nejde, jako spíše o kvantovou fyziku ve vztahu, jemuž nikdo stále ještě pořádně nerozumí, a tak nikdo ani nedokáže vysvětlit, proč by EmDrive mohl či nemohl fungovat. 
 
Právě v roce 2016, kdy jsme se motoru EmDrive věnovali, jej otestovala laboratoř NASA Eagelworks, kde dle vlastních slov detekovali sice velice malý, ale měřitelný tah motoru, pokud se tomu ještě dá tak říkat. Ovšem jiné týmy nebyly schopny zopakovat pokus laboratoře Eagleworks a nyní se přihlásila Dresden University of Technology, kde proběhl pod vedením profesora Martina Tajmara další test s cílem duplikovat výsledky, které před lety přinesly pozitivní výsledek. 
 
 
Vytvořena tak byla přesná kopie motoru z Eagleworks včetně podmínek testu (ovšem s přesnější technikou pro měření výsledků) a opět se přišlo na to, že EmDrive nefunguje. Drážďanský univerzitní tým se tak pokusil alespoň vysvětlit, jak je možné, že v laboratoři NASA přišli s odlišnými výsledky. Byl schopen upravit podmínky testu tak, že se skutečně objevil zdánlivý tah, ovšem pravděpodobně šlo o jakýsi tepelný efekt motoru, který se vlivem mikrovln zahřívá a roztahuje, což zřejmě ovlivnilo výsledky měřicího zařízení.
 
Autoři studie také uvádí, že kdyby tento koncept měl fungovat, pak by bylo mnohem jednodušší využít prostě výkonný laser, který by se "opíral" o komoru. Ostatně zde jde o laserovou variantu zvanou LemDrive, která byla v Drážďanech také vyzkoušena a Tajmar se svým týmem pomocí experimentů zjistil, že ta je na tom zcela stejně, čili nefunguje. 


reklama