reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžba kryptoměn by mohla letos spotřebovat více energie než elektrovozy v roce 2025

16.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Těžba kryptoměn by mohla letos spotřebovat více energie než elektrovozy v roce 2025
Ve světě vzrůstají obavy o dopad těžby kryptoměn na celosvětovou spotřebu elektrické energie. Objevují se hlasy, že v dohledné době bude její podíl až nepříjemně vysoký a může překonat i energii spotřebovanou elektrovozy.
Tyto obavy jsou zcela na místě, však se stačí uvědomit, jaký má aktuálně opět oživlá vlna těžby kryptoměn na dostupnost grafických karet. Těch je na trhu velký nedostatek a je více než jasné, že podstatná část z nich neustále pracuje a vydělává svému majiteli těžbou. To znamená i velké náklady na energie, které však výdělek dokáže pokrýt, stejně jako pořizovací cenu karty, jinak by se přirozeně grafiky takto nevyužívaly. Hráč přitom bude těžko svou grafiku zatěžovat 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, takže pro těžbu využitá karta za svůj život může spotřebovat několikanásobek energie oproti kartě v herní sestavě. 
 
 
Spotřeby hardwaru užívaného pro těžbu si všimli analytici z Morgan Stanley, kteří pod vedením Nicholase Ashwortha přišli s cifrou 140 terawatthodin elektrické energie spotřebované za tento rok. Dle tohoto odhadu by těžba kryptoměn měla spotřebovat za letošní rok stejně energie jako celá Argentina, což v celosvětovém měřítku představuje 0,6 % spotřeby.
 
V roce 2025 by pak se mohla spotřeba elektrovozů teprve dostat na letošní spotřebu hardwaru pro těžbu kryptoměn, ale to je pochopitelně už jen odhad, který nemusí vůbec vyjít. Jde totiž i o to, kam se budou ubírat samotné elektrovozy a jakou budou mít v daném roce samy spotřebu. 
 
Očekává se, že tato spotřeba energie bude mít vliv na společnosti investující do výroby energie z obnovitelných zdrojů a také do zařízení pro její ukládání, což jsou třeba firmy NextEra Energy Inc., Iberdola SA či Enel SpA. Je to poněkud schizofrenní situace, kdy na jednu stranu budou ve snaze zmírnit dopady na životní prostředí podporovány tyto firmy, jež ale budou z části tvořit energii, která se spotřebuje pro těžbu virtuálních mincí.
 
Na jednu stranu by se tak dalo mluvit o bezúčelném plýtvání ve světě, kdy autority omezují spotřebu vysavačů a jiných domácích spotřebičů. Někdo ale zase může označit za bezúčelné plýtvání to, když si zapneme televizor nebo se jen tak pro radost projedeme autem a dalo by se říci, že celý život lidí ve vyspělých zemích je plný bezúčelného plýtvání. 
 
Stále více také bude záviset na tom, kde se farmy pro těžbu kryptoměn budou nacházet. Vhodné budou pochopitelně především ty části světa, kde je snadný přístup k levné energii. Ukazují na to i rozhovory kanadské firmy Hydro-Quebec s více než 30 velkými těžaři z Číny, jimž byly nabídnuty každoroční dodávky terawattů energie, což bude samozřejmě vyžadovat přesun hardwaru do Kanady. 
 
To vše naznačuje, že nemusí vůbec nastat žádné splasknutí kryptobubliny, jak se všeobecně očekává. O tom se ostatně mluví už dlouhé roky a kde nic tu nic. 
 
Zdroj: Bloomberg


reklama