reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

The Replicator: rychlá 3D tiskárna využívající světlo

5.2.2019, Jan Vítek, aktualita
The Replicator: rychlá 3D tiskárna využívající světlo
Socha Myslitele posloužila jako ukázka další technologie pro rychlý 3D tisk využívající světlo. Autoři svou 3D tiskárnu nazývají trošku samolibě The Replicator, i když do sci-fi replikátorů má jejich technologie přece jen daleko. 
Zrovna nedávno jsme se podívali na jinou technologii pro rychlý 3D tisk s využitím světla. Jako obvykle se při tom používá pryskyřice vytvrzovaná právě světlem a The Replicator nebude o ničem jiném. Jedná se o techniku 3D tisku vyvinutou výzkumníky na University of California Berkeley, kteří se nechali inspirovat výpočetní tomografií, čili CT. Ta zachytává 2D skeny těla s využitím rentgenu a z nich pak pomocí počítače skládá dohromady 3D model. Je ale zřejmé, že The Replicator tento proces obrací, takže 3D model převede na 2D snímky a ty se pak využijí pro 3D tisk. 
 
 
Začíná se tak 3D modelem a počítačový program jej virtuálně nařeže na dvourozměrné průřezy, z nichž je vytvořena videosekvence rotujícího objektu. A aby se tato virtuální podoba výsledného objektu dostala do reality, zapotřebí je syntetická pryskyřice v kádince a světlo o té správné vlnové délce. 
 
​  
Moc podrobností se o tomto procesu nedozvíme, takže nám už zbývá jen video, které ukazuje prostě světlo namířené do středu kádinky s kruhovou základnou, která pomalu rotuje a v ní se tvoří výsledný objekt. Je jasné, že rychlost této rotace musí být synchronizována s tím, jak se do pryskyřice postupně promítají 2D průřezy naskenovaného objektu. Stvoření malé sošky Myslitele byla otázka několika minut, ale horký Earl Grey nebo romulanskou pálenku nám The Replicator zatím nepřipraví. 
 
Mohl by ale tvořit třeba různé protézy, a to třeba vyztužené (ve videu je vidět spodní čelist), pokud se pryskyřice nechá zatuhnout kolem předem připravené kostry. Výhodou jsou také zahlazené okraje již od výroby, což v případě klasických technologií 3D tisku zrovna neplatí. Nicméně v aktuálním stavu není The Replicator připraven pro reálné nasazení, a to zvláště proto, že zatím se pomocí něj daří tvořit objekty velké sotva několik centimetrů. Nedokáže také tvořit tak širokou škálu různých tvarů jako v případě klasického 3D tisku s pomocí plastových strun. Jde prostě o další nadějnou technologii. 
 


reklama