reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermal Grizzly má také rámeček proti prohýbání CPU Intel, jaké jsou výsledky?

26.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Thermal Grizzly má také rámeček proti prohýbání CPU Intel, jaké jsou výsledky?
Nedávno se objevil na trhu Bending Corrector Frame od společnosti Thermalright a dnes se můžeme podívat na téměř ten samý produkt od Thermal Grizzly ve spolupráci s overclockerem Der8auerem. Jsou tu ale i testy.
Thermalright Bending Corrector Frame je tak v podstatě to samé co 12th Gen CPU Contact Frame od společnosti Thermal Grizzly, která jej vytvořila ve spolupráci se známým overclockerem Der8auerem. Vypadá to, že jde o zaměnitelné produkty s jen trošku odlišným designem. Cena je také odlišná, ale bohužel ne jen trochu, neboť verze od Thermalright se prodává za 39 RMB, což je v přepočtu 136 korun, zatímco Thermal Grizzly svůj rámeček nabídne za 35 eur, čili cca 860 Kč. Smůla ale je, že Thermalright je tchaj-wanská firma, která tento svůj produkt zatím nabízí pouze doma, přičemž při takové ceně by se o něm dalo uvažovat, ale 35 eur už je vskutku moc. Alespoň tu můžeme vidět z hlediska ceny rozdíl mezi výrobou na Tchaj-wanu a v Evropě (12th Gen CPU Contact Frame je vyráběn v Berlíně). 
 
Za ně dostaneme kus černě eloxovaného hliníku s rozměry 71 x 51 x 6 mm, který přimontujeme pomocí šroubků (T20). Vybraný hliník (7075) má být vhodný pro teploty +70 až -200 °C, a je tak vhodný i pro extrémní taktování s využitím tekutého dusíku. A jak ukazuje obrázek dole, můžeme jej využít také pro lapování heatspreaderu, čili zbroušení jeho povrchu do roviny, nicméně spodní (zřejmě akrylátovou) část v základním balení nedostaneme.
 
 
Tento rámeček mimochodem slouží k tomu, aby Integrated Loading Mechanism (ILM) zajišťující procesor Intel v patici LGA 1700 nezpůsobil prohnutí jeho heatspreaderu, což pak vede k vyšším teplotám. Čili my bychom tu měli platit 35 eur za to, aby nám nehrozilo v podstatě poškození procesoru, za které nese odpovědnost pouze a jen Intel. Ten se ovšem tváří, že je to naprosto v pořádku a v normě a naopak odrazuje od využití nestandardních řešení, mezi něž patří i tyto rámečky. Záleží tedy spíše na samotných zákaznících, co si nechají líbit. 
 
 
Dá se také říci, že o takovém produktu v ceně mezi stovkou a dvěma by se ještě dalo uvažovat, ovšem cena rámečku od Thermal Grizzly už nás může přinutit spíše k tomu, abychom si sehnali sadu nylonových podložek, které patří mezi ILM a PCB základní desky. Zhruba milimetr v těchto podložkách totiž značně sníží přítlak ILM na procesor, který se pak neprohne. Hliníkový rámeček ale pochopitelně představuje jistější a pohodlnější řešení.
 
 
Der8auer také připravil test s využitím celkem 14 procesorů, dle nějž je zřejmé, že výsledný pokles teplot může být opravdu značný, ale také téměř žádný. Záleží tak zřejmě na štěstí, přičemž zde jde o procesory, které využily pouze nový rámeček. Pokud byl jejich povrch heatspreaderu navíc zbroušen a vyhlazen, teploty klesly o dalších cca 5 stupňů. 


reklama