reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadripper 3990X dle MSI nabídne 64 jader

8.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Threadripper 3990X dle MSI nabídne 64 jader
AMD zatím představilo jen 24 a 32jádrový Threadripper, vedle nichž mají nastoupit ještě dva modely s vyšším počtem jader. Nebylo ale jasné, zda ty jich nabídnou až 64, ovšem dle MSI tomu tak bude. 
Ryzen Threadripper 3990X, by mohl mít třeba "jen" 48 jader, neboť by se dalo uvažovat i o tom, že jejich počet bude stoupat po osmi, čili dosud také ještě neohlášený Threadripper 3980X by měl 40 jader. 
 
 
Společnost MSI ale ukázala video, které bylo nyní už ze svého původního zdroje staženo, kde máme přesvědčivý důkaz toho, že se chystá i 64jádrový Threadripper. Toto video se týká základní desky TRX40 Creator, čili desky, do níž nic jiného než Threadrippery nepatří. 
 
 
No a v tomto videu byl otevřen Správce úloh ve Windows, který jasně ukazuje zatížení logických jader procesoru a tato jádra se ukazují v celkem osmi řádcích a šestnácti sloupcích, takže tu máme celkově 128 logických procesorových jader, čili 64 fyzických. 
 
Existuje ještě malá možnost, že ve skutečnosti na této desce běží EPYC, ale velice, velice nepravděpodobná, takže se s velkou pravděpodobností můžeme těšit na 64jádrový Threadripper. Ten by měl dle starších informací dorazit na začátku příštího roku, a my už tak můžeme uvažovat o ceně. Zde se přímo nabízí dvojnásobek ceny nového 32jádrového Threadripperu, čili 4000 USD, přičemž AMD se zde může už pramálo ohlížet na konkurenci, protože pro 64jádrový HEDT procesor prostě a jednoduše žádná není a ještě dlouho nebude. Leda by snad Intel upravil pro desktop i své 56jádrové Cascade Lake-AP a to už bychom museli zavírat oči před cenou takového křemíku.
 
Lze říci, že vše, co AMD musí udělat, je doplnit počet 7nm čipletů v procesoru na maximum, i když to nemusí být úplná pravda. Dosud nevyřešená otázka se točí kolem paměťových kanálů, přičemž my už dobře víme, že desky s TRX40 podporují čtyři. Nevíme však, co dokáží samotné nové Threadrippery a čekáme také na potvrzení čipové sady WRX80 s právě osmi paměťovými kanály. 
 
Pokud tedy WRX80 dorazí v očekávané podobě, Ryzen Threadripper 3990X bude určitě připraven pro osm kanálů a model 3980X nejspíše také. Ohlášené 3960X a 3970X by se ale mohly spokojit jen se čtyřmi a není jasné, zda mají pro tento účel ve výbavě jiný, menší I/O čip. Osobně bych ale sázel na to, že pokud se jejich I/O čip liší, pak je pouze osekaný, respektive má aktivní poloviční počet paměťových kanálů, neboť by jen těžko mohlo mít smysl pro pouze dva modely ze všech Threadripperů a EPYC tvořit zvláštní I/O čip. 
 
Zdroj: wccftech 


reklama