reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadripper se 32 jádry přijde na trh 13. srpna

10.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Threadripper se 32 jádry přijde na trh 13. srpna
Už za měsíc přijde na trh druhá generace procesorů AMD Threadripper, která se bude prodávat (alespoň zatím) v podobě dvou modelů, a to 32jádrového a 24jádrového. K tomu přijdou i nové desky. 
AMD Ryzen Threadripper 2990X se 32 jádry a 2950X s 24 jádry se chystá v HEDT sektoru pořádně přitopit pod kotlem a zatopit také Intelu, který se bude někdy v dalším období snažit tento nástup zachytit pomocí přepracovaného serverového Xeonu Platinum s 28 jádry. Ostatně v tomto ohledu si s AMD nemají co vyčítat, neboť i Threadrippery jsou pouze a jen upravené serverové procesory EPYC.
 
 
Nyní už bylo ohlášeno, alespoň server WCCFTech to prezentuje jako hotovou věc, že tyto procesory budou uvedeny na trh 13. srpna, takže za měsíc a tři dny. Krom dvou uvedených modelů tu nemá být žádný další Threadripper druhé generace, což je v podstatě logické, protože využije se stále stejná platforma s čipsetem X399, na jemnějším nastavení turba zde tolik nezáleží, a tak nám 24 a 32jádrový procesor staré modely nenahradí, ale doplní. I tak ale budou vyráběny novým 12nm procesem, který představuje novou verzi původního 14nm.  
 
 
AMD Ryzen Threadripper 2000 byly ostatně oficiálně odhaleny už na Computexu, 12nm čipy Zeppelin AMD vyrábí už dávno, a tak zbylo je prostě jen dostat do pouzdra pro patici TR4 a propojit. Zajímavé je, že AMD vůbec neplánuje využít 12nm čipy v generaci EPYC, i když to je celkem logické, protože nelze očekávat výrazné zlepšení v rámci daných limitů spotřeby. Na rozdíl od toho nám první generace Threadripperů nabídla maximálně "jen" 16 jader, takže zde bylo co vylepšovat, a to samozřejmě pomocí nové verze čipů Zeppelin.  
 
Ryzen Threadripper 2990X a 2950X budou oba podporovat SMT, takže půjde o konfigurace 32C/64T a 24C/48T. Model 2990X má mít takty 3,4 až 4 GHz a s Precision Boost prý dokonce až 4,2 GHz, což vypadá velice dobře, ale jsou to zatím ještě nepotvrzené informace. Také se ale mluví o TDP 250 W a velice slušné ceně 1500 USD. Samozřejmě nejde o nic pro běžné zákazníky stojící o prostý osobní počítač, ale když si vezmeme, že 18jádrový Intel Core i9 má oficiální cenu 2000 dolarů, je to od AMD více než dobrá nabídka. Ale nepředbíhejme, zmíněná cena ještě také nebyla potvrzena.
 
Specifikace procesoru Ryzen Threadripper 2950X zatím nejsou známé, ale očekává se, že se bude prodávat za 999 USD, čili původní cenu 16jádrového modelu. Co se týče nových desek, zde půjde spíše o iniciativu samotných výrobců. Očekávat můžeme především silnější napájení a zatím víme o modelech MSI MEG X399 Creation a AORUS X399 Extreme.
 
Zdroj: WCCFTech


reklama