reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thunderbolt 3: nečekaná revoluce s USB Typem-C

3.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Thunderbolt 3: nečekaná revoluce s USB Typem-C
Intel ukázal nový Thunderbolt 3, který skloubí vše důležité do jednoho kabelu, který je zakončen konektorem USB Typ-C, tedy tím, co se dá zastrčit oboustranně. Přenese až 40 Gb/s, což je dvojnásobek oproti minulé generaci.
Thunderbolt byl zamýšlen jako port, který by dokázal nahradit i další porty, čímž by se stal zajímavým univerzálem. Zatím ale nenašel masového uplatnění, například minulá generaci si propůjčila port z mini Displayportu, který Intelu umožnil i masovější rozšíření, protože se jednalo o poměrně oblíbený port. Ale ani ten nezaručil úspěch.

Nyní si na nás Intel připravil velkou novinku, Thunderbolt 3 bude zakončen portem USB Typ-C. Jedná se tedy o kompaktní konektor, který lze zapojit oběma směry. To ale neznamená, že by Intel vyrobil USB kabel s vyšší propustností, právě naopak. Thunderbolt 3 je kombinací hned několika portů. Jednak klasické USB ve verzi 3.1, 3.0 i 2.0, potom Ethernet, výstup zvuku, HDMI, eSATA nebo FireWire.





Vynikající propustnost zajistí připojení hned několika zařízení najednou přes jediný konektor USB 3.1. Zároveň můžete připojit dva monitory v 4K rozlišení plus USB 3.1 a Ethernet, to vše přes jeden kabel. Ethernet samozřejmě nevyužívá stejný řadič jako USB, ale Alpine Ridge. To vše funguje přes PCI Express 3.0, což zaručuje skvělou propustnost.

Pořád zde ale existuje jeden zádrhel, maximální délka kabelu je 2 metry. Samozřejmě bude zpětně kompatibilní s USB 3.1 kabelem, ale bude se jednat o jiný kabel. Bude možno použít i USB 3.1 kabel, ten ale nabídne nižší rychlost, nicméně maximální délka bude zase 2 metry.





Další vymoženost, která potěší, je možnost nabíjení, resp. přenosu elektřiny až 100 W, avšak zařízení musí podporovat USB PD. Pro běžná zařízení bude k dispozici 15 W.

Dostupnost nového rozhraní se v zařízeních očekává na konci letošního roku. Rozmanitost zařízení by měla být velká, protože řadič by měl být u všech procesorů Skylake, takže Intel využije svého postavení, aby konektory rozšířil všude. Hlavně se očekává nová řada MacBooku Pro, která by měla tento port obsahovat.

Vypadá to, že Intel konečně udeřil kladívko na hlavičku a představil kabel, který dokáže spojit nejdůležitější kabely a porty současnosti. Takže je možné, že si Thunderbolt konečně najde své místo mezi rozhraními.

Zdroje: CNET.com, theverge.com
reklama