reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tisíce konzolí PS4 na Ukrajině netěžily, sloužily jako FIFA boti

20.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Tisíce konzolí PS4 na Ukrajině netěžily, sloužily jako FIFA boti
O předminulém víkendu se objevila zpráva o objevené těžařské farmě na Ukrajině, kde měl být využit pro tyto účely vskutku neobvyklý hardware, a sice herní konzole PlayStation 4. Nakonec ale zjišťujeme, že o kryptoměny tu ve skutečnosti vůbec nešlo. 
Je zřejmé, že těžit kryptoměny pomocí tak zastaralého hardwaru, jaký má PlayStation 4, bude velice neefektivní podnik, respektive by byl, pokud bychom platili za energie. V původní zprávě ale byla i informace, že provozovatelé této konzolové farmy elektrickou energii ve skutečnosti kradli a když se podíváme na fotografii, není divu, že se mluvilo o těžbě kryptoměn. PS4 jsou sice na dnešní dobu už slaboučké, ale v počtu 3800 by už mohlo jít o výnosný podnik. 
 
 
Dle ukrajinského serveru Delo.ua to ale bylo ve skutečnosti jinak, i když v konečném důsledku šlo samozřejmě i tak o peníze. Konzole byly využívány pro provoz botů ve hře FIFA 21, jak se ukázalo po detailním prozkoumání fotografií, kde se dají najít optické disky s touto hrou, jež jsou zpola zasunuty v mechanikách některých z konzolí. 
 
 
Série FIFA je pro EA Sports přímo zlatý důl, zvláště pokud jde o režim Ultimate Team. V něm si pomocí karet s hráči tvoříme své týmy, a to buď pomocí balíčků, což jsou v podstatě lootboxy. Ty si jako obvykle můžeme buď koupit, což už některé země zakázaly, respektive postavily tuto praktiku na úroveň hazardu, anebo si na ně můžeme "vydělat" ziskem herní měny, kterou dostáváme hraním.
 
 
A to je samozřejmě nastaveno tak, aby hráči byli motivováni spíše utrácet peníze a celkově jde o velice slušnou částku, která už má za fisk. rok 2021 dosáhnout 1,62 miliard dolarů, pokud jde tedy dohromady o Ultimate Team her Madden, NHL a FIFA, ovšem právě FIFA má na tom mít díky své popularitě lví podíl.
 
Farma tak s největší pravděpodobností sloužila k tomu, aby na ní s pomocí botů neustále běžela FIFA 21, díky čemuž se na příslušných účtech hromadila herní měna. Ta mohla a nemusela být vyměněna za karty a v důsledku pak jde spíše o prodej celých účtů. Takový podnik by se provozovatelům bez přísunu energie zdarma těžko vyplatil, ale s ní mohli díky 3800 konzolím slušně vydělávat. 


reklama