reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba představila miniaturní 30mm M.2 SSD disky BG3

7.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba představila miniaturní 30mm M.2 SSD disky BG3
Toshiba představila nové SSD disky BG3, které využívají nedávno uvedené 64vrstvé TLC BiCS paměťové čipy. Novinka bude k dispozici ve formě miniaturních M.2 disků o délce pouze 30 mm nebo jako BGA čipy.
Nabídka SSD disků zejména pro mobilní zařízení byla rozšířena o nové produkty od značky Toshiba. Jde o disky BG3, které používají nedávno představené TLC BiCS flash čipy se 64 vrstvami. Novinka je určena především pro vysoce mobilní zařízení, čemuž odpovídá také velikost těchto SSD disků. K dispozici totiž budou buď jako BGA čipy s výškou pouhých 1,3 milimetru (M.2 1620) nebo jako klasický M.2 disk s "neklasickou" délkou jen 30 milimetrů (M.2 2230). 
 
Toshiba BG3 SSD disky
 
Využívá se standard NVMe 1.2.1 s funkcí HMB (Host Memory Buffer) a rozhraní PCI Express Gen3 x2. Nemá žádnou DRAM paměť, což umožnilo zmenšit velikost disku a najdete tu akorát SLC cache paměť. Výrobce slibuje maximální rychlost čtení 1520 MB/s a u zápisu je to pak stále dosti pěkných 840 MB/s. Obě hodnoty značně překonávají maximální propustnost staršího rozhraní SATA 6 Gbit/s. K dispozici bude s kapacitami 128 GB, 256 GB a 512 GB. Nové disky si nicméně v obchodě nekoupíte, jsou zatím určeny pouze pro OEM trh. Možná tak budou součástí vašeho příštího notebooku, tabletu nebo jiného mobilního zařízení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama