reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba představuje MN06ACA10T, HDD s 10 TB pro NAS

5.12.2017, Milan Šurkala, aktualita
Toshiba představuje MN06ACA10T, HDD s 10 TB pro NAS
V dnešní době není nic zvláštního mít uložena data na externích NAS zařízeních. Právě pro ně představila společnost Toshiba nový pevný disk MN06ACA10T s velmi vysokou kapacitou 10 TB. Slibuje i slušnou výdrž. 
Pokud chcete zálohovat větší množství dat a chcete k nim mít přístup z více počítačů, patrně přijdou na řadu síťová úložiště (NAS). Pro tato zařízení byly představeny nové pevné disky společnosti Toshiba, konkrétně 3,5" model MN06ACA10T. Ten se může pochlubit velmi vysokou kapacitou 10 TB. Disk je optimalizován pro 24/7 provoz v NASech nebo pro použití v menších cloudových serverech. Slibuje střední dobu mezi poruchami milion hodin a při provozu vydrží přetížení 70G po dobu 2 sekund, v klidu je to pak až 250 G za tutéž dobu. Do výbavy se dostaly také RV senzory (senzory vibrací), které optimalizují chod při použití většího počtu disků tak, aby se vibracemi negativně neovlivňovaly.
 
Toshiba MN06
 
Disk by měl zvládnout přenést 180 TB dat za rok. Jeho plotny se otáčí 7200krát za minutu a výrobce slibuje maximální přenosovou rychlost 237 MiB/s, využívá rozhraní SATA 6 Gb/s. Hovoří se také o tom, že je konstruován na 300 tisíc cyklů zapnutí a vypnutí. Podporována je technologie Advanced Format (512e). Chlubit se může velkým 256MB bufferem (8TB a menší verze mají 128 MB). Spotřeba činí 9,2 W při provozu a 7,2 W při active idle. První vzorky disků jsou již k dispozici, ale přesné datum zahájení klasického prodeje nebylo zveřejněno, totéž se týká i ceny. 
 
Zdroj: toshiba.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama