reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba uvádí na trh levná SSD TR200 s paměťmi BiCS

12.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Toshiba uvádí na trh levná SSD TR200 s paměťmi BiCS
Na moderních 64vrstvých pamětech BiCS NAND Flash postavila Toshiba nové levné modely SSD, a to sérii TR200. Ta bude k dispozici v podobě až 960GB modelů ve standardní podobě 2,5" zařízení. 
Toshiba TR200 jsou důkaz toho, že značka OCZ už se postupně vytrácí, respektive byla i s celou původně samostatnou firmou zcela začleněna do mateřské společnosti. Ve spojení s modely TR200 tak o OCZ uslyšíme pouze v tom smyslu, že nová SSD budou spolupracovat s obvyklou nabídkou utilit pro modely OCZ. Na nich samotných ale už na OCZ nenajdeme, i když na obalu je stále uvedeno OCZ TR200. Tato značka se ale evidentně postupně vytrácí, a tak už asi nebude trvat dlouho a zcela upadne v zapomnění.  
 
 
Toshiba TR200 jsou tedy levná SSD, jejichž ceny v Kč se zatím nedozvíme, ale můžeme se podívat na to, kolik stojí v librách. Prodávat se budou v kapacitách 240, 480 a 960 GB za 76, 136 a 253 liber (v přepočtu 2200, 4000, 7300 Kč), takže série TR200 by opravdu měla patřit mezi ty nejlevnější na trhu. Dle toho nelze očekávat vysoký výkon či výdrž, ale na to se podívejme blíže. 
 
 
Co se týče udávaného výkonu, na tom není nic překvapivého. Jde prostě o to, co nám dovolí rozhraní SATA 6 Gbps, takže tu máme sekvenční rychlosti kolem 550 MB/s a IOPS mezi 79 a 88 tisíci. Dobré je, že z hlediska výkonu se jednotlivé verze mezi sebou moc neliší a od 240GB můžeme očekávat v podstatě to samé co od 960GB. Ovšem pochopitelně ne tak z hlediska výdrže. 
 
Ta už je nějaký ten pátek udávána hodnotou TBW - Total Bytes Written, i když dnes už spíše dle jejího využití musíme mluvit spíše o TeraBytes Written. Na 240GB model bychom měli mít možnost po dobu jeho životnosti zapsat 60 TB dat, což znamená celkem 256 celkových přepisů. Pro ostatní verze je to stejné, tedy z hlediska celkových přepisů. Jinak je ale jasné, že čím vyšší kapacita, tím vyšší je i hodnota TBW. 
 
Použité paměti BiCS se 64 vrstvami používají buňky typu TLC, čili ty zvládnou uložit tři bity a jejich spolehlivost je taková, že Toshiba nabízí tříletou záruku. Nakonec si můžeme uvést spotřebu, jež se dle výrobce bude držet kolem 1,6 W při aktivitě. 
 
Toshiba TR200 jsou tedy SSD podobné modelům jako Crucial BX300 a můžeme je vidět i jako náhradu za starší OCZ Trion 150. 

Zdroj: Hexus.net
reklama