reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toyota začíná s recyklací baterií z hybridů u Redwoodu od zakladatele Tesly

27.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Toyota začíná s recyklací baterií z hybridů u Redwoodu od zakladatele Tesly
První hybridy Toyoty dosáhly konce své životnosti a nyní vyvstává otázka, co s jejich akumulátory. Toyota se proto dala do spolupráce se společností Redwood Materials, která bude recyklovat akumulátory z těchto vozů a připojuje se tak k Fordu nebo Volvu.
Velkým tématem je, co s vysloužilými akumulátory z mobilních zařízení a automobilů, ať už jde o hybridy nebo elektromobily. Recyklační projekty rostou jako houby po dešti a jedním z nich je i Redwood Materials, o kterém nepíšeme poprvé. Loni do ní investovala automobilka Ford a jednou ze spolupracujících automobilek je i Volvo. Nemá tedy mezi klienty zrovna malá jména. Jde o firmu, kterou před 5 lety založil JB Straubel, jeden ze zakladatelů Tesly. Nově bude s Redwoodem spolupracovat i Toyota.
 
Toyota Prius
Toyota Prius 2. generace, autorka: Michaela Pereckas, [CC BY 2.0], přes Flickr
 
Její první hybridy po 20 letech na silnicích dosahují konce své životnosti a vzniká tak v poslední době problém, co s jejich akumulátory. Především jde o hybridní Priusy a ze začátku půjde o testování a recyklaci baterií z hybridních Toyot. Později půjde o další práci s akumulátory a jejich management, repase a dodávky materiálů pro výrobu nových akumulátorů napříč severem Ameriky. Nejprve se bude jednat především o práci v Northern Nevada Battery Materials Campusu, později bude recyklační centrum blízko nové továrny na baterie Toyoty na východním pobřeží USA.
 
Už dnes Redwood zpracovává 6 GWh akumulátorů ročně (ekvivalent 100 tisíc 60kWh akumulátorů z EV, nicméně firma recykluje akumulátory i z notebooků, telefonů a dalších zařízení). Plánem je dostat se na 100 GWh do roku 2025 a v roce 2030 být na 500 GWh (5 milionů 100kWh akumulátorů).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama