reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-Link Archer AX50: WI-Fi 6 router s Amazon Alexa

5.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
TP-Link Archer AX50: WI-Fi 6 router s Amazon Alexa
Společnost TP-Link představuje nový router Archet AX50. Jde o router typu AX3000, tedy s rychlostí okolo 3 Gbps. Podporuje totiž nejnovější standard Wi-Fi 6 (802.11ax) a zajímavostí je i podpora hlasového ovládání Amazon Alexa.
V nabídce Wi-Fi 6 (802.11ax) routerů se nově objevuje produkt společnosti TP-Link, Archer AX50. Ten je zajímavý např. tím, že podporuje hlasové ovládání pomocí asistenta Amazon Alexa. Routeru tak lze přikázat např. to, aby vypnul LED, aby spustil Wi-Fi pro hosty (guest network), provedl výkonnostní test, spustil WPS a mnoho jiných věcí. Poněvadž novinka podporuje Wi-Fi 6, dá se očekávat vysoká propustnost. Dle výrobce na 2,4GHz pásmu zvládne 574 Mbps, na 5GHz frekvenci pak až 2402 Mbps, což dává celkovou propustnost téměř 3 Gbps. K tomu využívá 4 externí antény s možností směrování signálu pro stabilnější pokrytí a rychlost.
 
TP-Link Archer AX50 router
 
Dle výrobce má Wi-Fi 6 oproti Wi-Fi 5 nabídnout až 3× vyšší rychlost, 4× větší kapacitu (až 256 připojených zařízení např. i díky OFDMA), latence kratší o 75 % a také vyšší bezpečnost (TP-Link HomeCare). Podporuje také dvě sítě pro hosty (na 2,4GHz i 5GHz pásmu). Router je vybaven jedním WAN portem, čtřymi LAN a jedním USB-A 3.0. Rozměry novinky činí 260,2×135×38,6 mm. Cenu a dostupnost zatím neznáme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama