reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: cena NAND Flash půjde v tomto roce dolů

28.6.2018, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: cena NAND Flash půjde v tomto roce dolů
Dle DRAMeXchange, divize TrendForce, bude cena pamětí NAND Flash na trhu v příští polovině tohoto roku klesat, což je jistě dobrá zpráva. Za ní stojí především zvyšující se výtěžnost nových pamětí a celkový objem výroby.
Pokud dosavadní zprávy nelhaly, nové grafické karty NVIDIA dorazí spíše až na podzim a v omezeném množštví a v případě těch aktuálních jsme se od jejich uvedení na trh obecně nedočkali poklesu cen. V případě pamětí je to ještě horší, neboť v jejich případě se ceny v posledních dvou letech zdvojnásobily a do tohoto roku to nebylo moc slavné ani s SSD. Radost nám tak mohly dělat leda procesory, v jejichž případě konečně nastal vývoj k lepšímu, což nám zařídilo AMD. 
 
 
Dle DRAMeXchange se ale můžeme těšit na to, že ceny SSD a jiných produktů využívajících moderní NAND Flash půjdou spíše dolů, a to měla zařídit zvyšující se výtěžnost 64 a 72vrstvých pamětí 3D NAND Flash, což má za logický následek i zvýšení jejich nabídky, respektive dle zdroje o vyvážení nabídky a poptávky. 
 
Nutno dodat, že smluvní ceny pamětí NAND Flash už šly dolů v obou letošních kvartálech, za což mohla tradičně slabá poptávka dané sezóny a také rozšiřování kapacit výroby zmíněných typů pamětí 3D NAND Flash. 
 
Očekává se přitom, že v druhé polovině roku bude poptávka na trhu s NAND Flash spíše stagnovat, ačkoliv je třetí kvartál obvykle velice silný, neboť se prodejní kanály už pomalu připravují na předvánoční nákupní horečku. V posledním letošním kvartálu má pokles cen pokračovat především kvůli očekávanému chabému zájmu o notebooky a obecně slabému růstu prodejů smartphonů, ale to by mohl ovlivnit nástup nových iPhonů. 
 
V DRAMeXchange se také neočekává, že by průměrná kapacita SSD a jiných produktů v letošním roce výrazně narostla, i když výtěžnost 64 a 72vrstvých NAND Flash se podstatně zlepšila a překročila 80 procent. Do toho také vstoupí první 96vrstvé paměti, jaké představil i Western Digital s Toshibou a pochopitelně také očekáváme nástup QLC buněk. 
 
Pokud tedy bereme jako dnešní standard 64 vrstev a TLC, pak 96 vrstev navýší kapacitu stejně velkých čipů o polovinu a QLC navíc o třetinu, čili ve výsledku na dvojnásobek. To se ale asi pořádně odrazí asi až v produktech, které nastoupí v příštím roce. 
 
Už máme také zprávu o tom, jaký vliv mělo zemětřesení o síle 6,1, které 18. června zasáhlo Japonsko v oblasti Yokkaichi, kde má své továrny také Toshiba. V jejich místě mělo sílu 4 a ihned poté byly zkontrolovány právě zpracovávané wafery, z nichž jen málo bylo otřesy poničeno, takže škody jsou v měřítku celého trhu s NAND Flash zanedbatelné. 
 


reklama