reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trh s GPU spadl o 32 %, nejvíce si za poslední dobu pohoršila Nvidia

31.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Trh s GPU spadl o 32 %, nejvíce si za poslední dobu pohoršila Nvidia
Analytická společnost Jon Peddie Research vydala zprávu o stavu trhu s GPU. Ten se za poslední dobu výrazně propadl a proti loňským číslům jsme skoro o třetinu níže. Pokud jde o pokles v posledních měsících, nejvíce padala Nvidia.
Máme zde další zprávu jedné z mnoha analytických společností. Tentokrát jde o firmu Jon Peddie Research a dle její studie trh s GPU v posledním čtvrtletí (Q2/22) zaznamenal prodej 84 milionů kusů včetně těch integrovaných. Druhé čtvrtletí bývá většinou slabší než to první a průměrně padá o 10,5 %, nicméně letos (tedy Q2/22 proti Q1/22) to bylo trochu výraznější s 12,7% poklesem. Nějaká 2 % od průměru nezní nijak závažně. Více ale napoví meziroční srovnání, tedy s Q2/21, kde už šlo o opravdu velmi výrazný 32% propad.
 
NVidia GeForce RTX 3060
ilustrační foto, autor: www.multimediaexpo.cz, [CC BY-NC 2.0], přes Flickr
 
Dodávky GPU proti předchozímu čtvrtletí pak spadly o 14,9 %, přičemž u AMD byl pokles o 7,6 %, u Intelu o 9,8 % a nejdramatičtější byl propad u Nvidie, kde šlo podle JPR o 25,7 %. Pokud jde jen o dedikované grafické karty, ty proti začátku roku spadly o 22,6 %, zatímco u procesorů se prodeje snížily o 7,0 % (meziročně dokonce o 33,7 %).
 
Tržní podíly na trhu GPU
 
Vidíme zde ale také mírné změny v tržních podílech. AMD postupně navyšuje svůj tržní podíl a nyní je na slušných 20 % především díky integrovaným grafikám v Ryzenech. Intel se po nemalém pádu dostává pomalu zpět a díky iGPU ve svých procesorech má 62% tržní podíl (jeho dedikované grafické karty se v podstatě ještě neprodávají, aby zamíchaly nějak tržním podílem). Nvidia si sice vede lépe než na konci loňského roku, ale proti začátku toho letošního je jediným výrobcem, který spadl a odnáší si 18 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama