reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tribunál EU zrušil obří pokutu 13 mld. EUR pro Apple za daně

15.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Tribunál EU zrušil obří pokutu 13 mld. EUR pro Apple za daně
Před čtyřmi lety udělila Evropská komise společnosti Apple obří pokutu 13 miliard EUR za to, že využíval výhod nízkých daní v Irsku, které dle ní neměl získat. Tribunál EU ale toto rozhodnutí zrušil a Apple tak nebude muset platit.
Placení daní je u velkých společností vždycky docela "zajímavé". Jde o velké peníze, a tak není divu, že evropské pobočky velkých firem obvykle sídlí v Irsku, které je jakýmsi daňovým rájem EU. Jednou z nich je i Apple, který byl napaden Evropskou komisí za to, že mezi roky 2003 až 2014 klesla jeho daňová povinnost z 1 % na pouhopouhých 0,005 %. Dle EK měl pobírat neoprávněných výhod ze strany Irska, které mělo dle rozhodnutí z roku 2016 selektivně napomáhat vybraným společnostem. Apple toto rozhodnutí společně i s Irskem napadl a považoval za neoprávněné.
 
Apple logo
 
Celý problém se dostal až k Tribunálu EU, který naopak rozhodl ve prospěch Irska a Applu. Dle jeho rozhodnutí Evropská komise a komisařka Margrethe Vestagerová nijak neprokázala, že by Apple pobíral nějakých daňových výhod, které by nemohla za stejných podmínek získat i jiná společnost. Tvrdí, že bylo vybráno správné množství daní podle stanovených zákonů Irska a vše je tedy v pořádku. Pokuta z roku 2016, která měla činit 13 miliard EUR (dnes téměř 350 mld. Kč), tak nemusí být zaplacena, neboť byla anulována.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama