reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trump porušil copyright: Facebook, Instagram i Twitter mu proto smazal video

11.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Trump porušil copyright: Facebook, Instagram i Twitter mu proto smazal video
Donald Trump má se sociálními sítěmi v posledních týdnech velký problém, i když za ten poslední ony samy nemohou. Trump totiž nahrál video, které se skládalo z fotografií, na něž neměl právo, a porušil tím copyright.
Americký prezident Donald Trump velmi rád používá sociální sítě. Ty se ho ale poslední dobou snaží hodně moderovat, protože Trumpovy příspěvky často odporují stanovám služeb, zejména co se nenávistné mluvy týče. Tentokrát mu jeho výlevy zatrhly rovnou tři služby najednou, Facebook, Instagram a Twitter. Šlo totiž o to, že na tyto sociální sítě nahrál video, které obsahovalo fotografie z protestů, jež nastaly po úmrtí George Floyda, a minimálně na jednu fotografii neměl právo. Majitel copyrightu se totiž ozval a podal stížnost.
 
Donald Trump
ilustrační foto, autor: Gage Skidmore [CC BY-SA 2.0], přes Flickr
 
Nešlo tedy o zlovůli samotných sociálních sítí, ale o naprosto standardní stížnost DMCA od majitele autorských práv. Na ni musí sociální sítě ze zákona nějak reagovat, obvykle stažením dotčeného materiálu, nicméně např. u YouTube se často používá přilepení reklamy, na které vydělává majitel autorských práv a nikoli ten, kdo nahrál video. A právě YouTube byl jedinou platformou, která na základě stížnosti toto video nestáhla. Alphabet (mateřská společnost Googlu) totiž řekl, že video nahrané na YouTube bylo jiné než to, které se objevilo na jiných platformách, a tuto inkriminovanou fotografii neobsahovalo. To tak i nadále zůstává na YouTube. K tomuto okamžiku jej vidělo 641 tisíc lidí, dostalo 33 tisíc palců nahoru a 10 tisíc dolů.
 
Trump se ale nepřekvapivě rozzuřil a celou záležitost vidí jako nenávistný akt sociálních sítí, které nadržují radikálním demokratům a snahu o ovlivnění voleb. Navíc nejde o první jeho prohřešek tohoto typu. Obsah ze sociálních sítí mu kvůli porušení copyrightu byl stažen už potřetí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama