reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tržní podíl AMD na trhu CPU stoupá, Ryzen boduje

2.3.2018, Milan Šurkala, aktualita
Tržní podíl AMD na trhu CPU stoupá, Ryzen boduje
Procesory AMD Ryzen se dost povedly, a tak není divu, že je lidé kupují a tržní podíl AMD postupně roste. Ještě v roce 2016 se podíl pohyboval v jednociferných číslech, pro rok 2017 se už přehoupl přes 10% hranici.
Po dlouhou dobu klesal tržní podíl MAD na trhu procesorů, neboť nemělo adekvátní odpověď k procesorům konkurenčního Intelu. Ani nízká cena nestačila a tržní podíl se postupně dostal pod 10 %. Např. poslední dvě čtvrtletí roku 2016 znamenala podle agentury Mercury Research podíl jen 9,1 % a 9,9 %. To opravdu není mnoho a chtělo to něco opravdu nového. Procesory AMD Ryzen 7 byly představeny počátkem března 2017 a jen těch pár týdnů stačilo, aby podíl AMD povyskočil na 11, 4 %, což ale bylo pro dlouhou dobu i maximum.
 
AMD Ryzen
 
Druhé čtvrtletí (Q2/17) totiž lehce kleslo na 11,1 % a v tom třetím (Q3/17) se AMD dostalo na 10,9 %. Podstatně lépe na tom byl ale závěr roku, kdy bylo ve čtvrtém čtvrtletí dosaženo opět lepších 12,0 %. Celkově mělo být dle agentury prodáno okolo 96 milionů procesorů, což znamená, že na AMD připadlo asi 11,5 milionu kusů.
 
Podíl se může dále zvyšovat díky novým procesorům Raven Ridge s integrovaným grafickým čipem Vega. Tento procesor může zasáhnout dva důležité trhy najednou. Předně jde o levná PC, resp. počítače, kde není důležitý vysoký grafický výkon a dedikovaná grafická karta je zbytečná finanční zátěž. Druhým trhem jsou notebooky díky Ryzen Mobile, kde naopak může nabídnout vcelku příjemný herní výkon v mobilní kategorii. Již brzy budou navíc na trhu procesory Zen+, tedy Ryzeny vyráběné pomocí 12nm technologie. Od těch ale nelze čekat zázraky, spíše jemné zvýšení výkonu (frekvence) při podobné spotřebě.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama