reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tsinghua Unigroup bude pro Intel vyrábět 3D NAND Flash

9.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Tsinghua Unigroup bude pro Intel vyrábět 3D NAND Flash
Čínská společnost Tsinghua Unigroup navázala spolupráci s Intelem s cílem vyvíjet a vyrábět paměti typu 3D NAND Flash. Je to tak plně v souladu s plánem Číny zajistit si z velké části soběstačnost ve výrobě počítačových čipů. 
Tsinghua Unigroup je značně podporována čínskou vládou a získala největší podíl z balíku jednoho bilionu juanů (1 juan = 3,27 korun), který je určen pro podporu čínského průmyslu, aby se ten stal ze 70 procent do roku 2025 soběstačný s ohledem na výrobu polovodičových čipů. Není tak divu, že si Tsinghua může dovolit investovat do výstavby továrny na výrobu čipů NAND Flash, která přišla na 24 miliard dolarů. V té se začne vyrábět ještě v tomto roce a někdy v tom příštím továrna ještě zvýší svou výrobní kapacitu, přičemž nejdříve se zaměří na 32vrstvé čipy NAND Flash. 
 
 
Tyto 32vrstvé paměti už dnes nepatří mezi špičku, ovšem s pomocí Intelu bude Tsinghua moci lépe vyvíjet další verze. Dá se říci, že Intel dodá know-how a číňané zase poskytnou kapitál. Intel přitom patří mezi největší výrobce čipů NAND Flash, ale zcela v popředí není. Se svým podílem na trhu patří na šesté místo za SK Hynix. Známá je však jeho spolupráce s americkým Micronem, kterému patří na trhu čtvrté místo a spojení se společností Tsinghua by mělo pozici Intelu dále posílit, zvlášť když se ta bude výrazně podílet i na vývoji. 
 
Intel má aktuálně na trhu 64vrstvé paměti 3D NAND Flash, čímž drží krok s ostatními firmami a v plánu má už výrobu 96vrstvých. My můžeme čekat především na to, do kolika "pater" budou tyto paměti schopny vyrůst a je třeba také poukázat na to, že moderních pamětí 3D XPoint, které Intel vyvinul právě ve spolupráci s Micronem, se kooperace s Tsinghuou netýká. 
 
Analytici prohlašují, že technologická propast mezi jihokorejskými výrobci NAND Flash a jejch čínskými protějšky je přibližně tři roky, pokud se vezmou v potaz výše zmíněné 32vrstvé čipy. Samsung totiž takové paměti vyrábí už od roku 2014 a za sebou má už představení 48vrstvých v roce 2015 a 64vrstvých o rok později. Nicméně poukazují na to, že tuto propast nedokáže zacelit pouhý čas věnovaný vývoji, ale je k tomu nutné být také na patřičné technologické úrovni, takže opět: Intel. 
 
Je také otázka, jaký vliv bude mít velkolepý nástup Tsinghua Unigroup na trh. Mluví se o tom, že může snadno nastat jeho přesycení, což by pak řadu výrobců poškodilo, ovšem my jako koncoví zákazníci bychom si na to rozhodně nemohli stěžovat. Však by zlevňovalo alespoň něco, když už se musíme dívat na dvojnásobné ceny grafických karet i RAM. 
 


reklama