reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC odstartovalo výstavbu Fab 18 na výrobu 5nm čipů

26.1.2018, Jan Vítek, aktualita
TSMC odstartovalo výstavbu Fab 18 na výrobu 5nm čipů
Poblíž Tainan City na Tchaj-wanu byla odstartována výstavba veledůležité továrny předního světového výrobce počítačových čipů, firmy TSMC. Tato továrna vejde ve známost jako Fab 18 a bude sloužit pro výrobu 5nm čipů. 
Aktuální jsou dnes už 10nm výrobní technologie, dobře zabydlená je už dávno 14nm technologie a NVIDIA i AMD už si také nechávají vyrábět 12nm čipy (GPU Volta a Ryzen 2000). Poté budou následovat 7nm čipy, což by měly být například procesory AMD s architekturou Zen 2 nebo dříve druhá generace GPU Vega a poté už konečně bude následovat 5nm technologie, kde se už výrobci nejspíše vůbec nevyhnou využití extrémní ultrafialové litografie (EUV).
 
 
Slavnostní výkop zahájil 86letý předseda firmy TSMC Dr. Morris Chang (na fotografii uprostřed), kterého s pozlacenými lopatami v rukou doprovodili jeho spolupracovníci. Chang mimochodem plánuje, že letos v červnu už odejde do důchodu, a to krátce před svými 87. narozeninami. 
 
Továrna Fab 18 je už tak budována v Southern Taiwan Science Park poblíž Tainan City a půjde stále o provoz používající 12palcové (300mm) wafery, což jen dokazuje, že přechod na 450mm wafery se asi opravdu nikdy neuskuteční. Fab 18 (Phase 1) bude rovnou určena pro výrobu 5nm čipů. 
 
 
Dle plánů bude první část továrny (Phase 1) dokončena v roce 2019 a ve třetím kvartálu tohoto roku se pak do ní nastěhuje výrobní zařízení, pokud vše půjde podle plánů. Produkce ve velkých objemech by měla začít brzy v roce 2020, což jsou skutečně optimistické odhady, jimiž je TSMC pověstné. Však i takový Intel velice zápolí se svou 10nm technologií a nemáme tu zatím ani 7nm technologii, která má navíc nastoupit ve dvou vlnách, a sice bez EUV a pak už s EUV. 
 
Nicméně takové jsou plány firmy TSMC, která chce pak dále rozšiřovat svou Fab 18 o Phase 2, která má začít vyrábět také v roce 2020 a Phase 3 má najet na výrobu o rok později. TSMC udává, že plná kapacita továrny Fab 18 bude schopna tvořit více než milion 300mm waferů každý rok a přinese alespoň 4000 vysoce kvalifikovaných pracovních pozic. Tito lidé se budou pohybovat v prostorách vyžadujících vysokou čistotu prostředí (tzv. clean room) o celkové ploše cca 200.000 m2, pokud máme vycházet z neurčité informace o ploše 25 fotbalových hřišť. 
 
Pak je zřejmé, že investice do takového projektu musí být obrovské. TSMC mluví o více než 500 miliardách tchaj-wanských dolarů (TWD), tedy cca 350 miliard korun určených na výstavbu továrny. A to nepočítáme dalších 200 miliard TWD, které TSMC již nalilo do výzkumu a vývoje 5nm technologie, na které pracuje přinejmenším od roku 2015. 
 
Tím to samozřejmě nekončí, neboť následovat bude 3nm proces. Ten bude také mít vlastní továrnu, a to poblíž Fab 18 a také už je vyvíjen, neboť už v roce 2016 jsme se dozvěděli, že na něm v TSMC pracuje přes 300 lidí
  
Zdroj: Hexus.net


reklama