reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC se hodně daří, zisky rostly o 80 %, 5nm výroba je více než čtvrtinou

18.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
TSMC se hodně daří, zisky rostly o 80 %, 5nm výroba je více než čtvrtinou
Obrovský nárůst zájmu o čipy nahrává tchajwanské společnosti TSMC, která je jedním z mála výrobců, jenž umí pokročilou výrobu čipů na 7nm a menších úrovních. Není tak vůbec divu, že se její příjmy a zisky výrazně zvyšují.
Společnost TSMC je předním výrobcem čipů na pokročilých výrobních technologiích. Před pár dny vydala své finanční výsledky, na kterých vidíme, že příjmy z těchto technologií (7nm a menší) tvoří více než polovinu. Samotná společnosti za poslední čtvrtletí měla příjmy ve výši 613,14 mld. tchajwanských dolarů, což je meziročně 47,9% nárůst. To opravdu není málo a může za to např. i zdražování z poslední doby. Pokud je o jednotlivé technologie, tak 7nm výroba se na tomto čísle podílela z 26 %, pokročilejší 5nm varianta pak z 28 %. Celkově tak tvoří nadpoloviční většinu příjmů firmy.
 
TSMC logo
ilustrační foto, autor: Briáxis F. Mendes (孟必思), CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Máme zde pochopitelně několik různých úrovní zisků (hrubý, provozní, před zdaněním...), nás bude zajímat ten čistý po zdanění. Zde si firma polepšila na 280,87 mld. tchajwanských dolarů, což je meziročně velmi výrazný 79,7% nárůst. Také na tom vidíme, že TSMC má opravdu velmi vysoké marže. Díky své pozici na trhu si může dovolit účtovat hodně vysoké částky a 45,8% marže je opravdu hodně vysoké číslo.
 
Nám tak nezbývá než doufat, že se i konkurenci povede rozšířit výrobní kapacity pro pokročilé výrobní procesy na podobné kvalitativní úrovni, což by mohlo zažehnout větší konkurenční boj a snad i trochu nižší ceny. Prozatím má TSMC takřka neochvějnou pozici s více než polovičním zastoupením na trhu s výrobou polovodičů, druhý Samsung se dlouhodobě pohybuje někde kolem 16-18 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama