reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC se stalo nejhodnotnější společností v celé Asii

2.12.2019, Jan Vítek, aktualita
TSMC se stalo nejhodnotnější společností v celé Asii
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, neboli TSMC, se dle aktuální situace na akciovém trhu stala nejhodnotnější společností celé Asie. To znamená, že vůbec poprvé její hodnota překonala Samsung Electronics. 
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company tak dosáhla na akciovém trhu hodnoty 262,75 miliard dolarů, a překonala tím Samsung Electronics. Ostatně během tohoto pololetí se akcie TSMC dostaly z hodnoty 250 tchaj-wanských dolarů na více než 300 a lze říci, že firma je v dobré kondici a její význam bude dále růst. Ostatně už má připraven 7nm proces využívající EUV a brzy by měl být k dispozici také 5nm proces. 
 
 
Poměřování se Samsungem má smysl i vzhledem k tomu, že obě firmy si konkurují na poli smluvní výroby čipů a jako jediné z celého pole podobných společností dokáží vyvíjet nové a nové procesy využívající stále větší rozlišení a tvořící menší tranzistory a jiné prvky. Společně s nimi je na tomto vrcholu, i když aktuálně poněkud kulhaje, samotný Intel, ovšem ten už se nyní nedá označit za smluvního výrobce čipů, který by tak tvořil pro jiné firmy na zakázku. 
 
Úspěch firmy TSMC ale nespočívá jen v tom, že ta nabízí nejpokročilejší procesy. Na nich přirozeně vydělává nejlépe, ostatně veleúspěšný 7nm proces je velice žádaný a TSMC v podstatě ani nestíhá uspokojit potřeby všech zákazníků. Jsou ale i podstatně starší procesy, které má firma neustále v nabídce, a to až po 90nm nebo 130 nm. Zrovna 130nm proces by se dal zasadit do doby pozdějších Pentií III, čili do přelomu tisíciletí. 
 
TSMC má také velké množství malých i velkých či starších i nových továren. Chloubu firmy tvoří trojice tzv. GIGAFAB, a sice Fab 12, 14 a 15 na Tchaj-wanu. Na domovském ostrově jsou i menší provozy pro 200mm wafery a vedle toho má TSMC i továrny v Nankingu či Šanghaji, Singapuru a prostřednictvím společnosti WaferTech také ve státě Washington, což je 200mm Fab 11.  
 
Společnost TSMC je také známá svými velkými investicemi do vývoje a výzkumu, ale to je ostatně samozřejmé, neboť bez nich by nemohla být tam, kde je. Vedle toho si také zakládá na tvorbě základny loajálních zákazníků, kterým se snaží nabízet v dodávkách čipů vysokou flexibilitu, což možná platí spíše na ty menší, ovšem NVIDIA si jistě také nemůže stěžovat na neochotu, však TSMC pro ni v podstatě speciálně vytvořilo aktuální 12nm proces, který je využíván pro výrobu GPU generace Turing. A vzhledem k jejich odbytu to jistě nebyl špatný tah. 
 


reklama