reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC vydělalo 3,9 miliardy USD, 7nm výroba dominuje

16.4.2020, Jan Vítek, aktualita
TSMC vydělalo 3,9 miliardy USD, 7nm výroba dominuje
Zatímco na finanční výsledky firem AMD, NVIDIA a Intel za první čtvrtletí stále čekáme a ještě několik dní si počkáme, máme tu alespoň výsledky firmy TSMC. Ta si opravdu nemůže stěžovat, ale jaké jsou podrobnosti?
TSMC během prvního letošního kvartálu utržilo 310,6 miliard nových tchaj-wanských dolarů (NT$), čili asi 10,31 miliard amerických dolarů, což sice představuje mírný mezikvartální pokles o 2,1 procent, ovšem významnější je meziroční srovnání a v tom TSMC zaznamenalo mohutný růst o 42 procent. 
 
 
Pokud jde ale o hrubý zisk, je to ještě výrazně lepší, neboť ten se zvýšil o téměř 78 procent a čistý zisk dokonce o více než 90 procent na 3,89 miliard dolarů (37,7 procent z tržeb). Hrubá marže za poslední kvartál činila 51,8 procent a provozní pak 41,4 procent.  
 
Společnost TSMC si tak i přes vrchol epidemie v Asii udržela svou kondici z konce minulého roku, za což bezesporu může i ten prostý fakt, že Tchaj-wan nebyl nemocí Covid-19 téměř vůbec zasažen. 
 
V prvním kvartálu se také výroba 7nm čipů podílela na celkových tržbách ze 35 procent a pak to byla na druhém místě 16nm technologie. Oproti ní je pokročilejší třeba i 10nm proces, ale ten vytvořil jen půl procenta tržeb a i na tom můžeme vidět, proč byl dříve označen za méně důležitý a přechodový. Celkově pak tzv. pokročilé technologie, mezi něž TSMC zařazuje 16nm a lepší, tvořily celkem 55 % příjmu z prodeje waferů. 
 
TSMC výsledky komentuje tak, že tržby oproti předchozímu kvartálu klesly méně, než by se vzhledem k sezóně dalo očekávat. Stojí za tím především větší zájem o výrobu produktů pro HPC a také čipů pro 5G telefony, o něž by ale mohl být ještě větší zájem nebýt pandemie. Pro tento kvartál tak TSMC očekává spíše stejné tržby mezi 10,1 a 10,4 miliardami dolarů a víceméně i stejné marže, které přinejhorším mírně klesnou. 
 
Pokud jde o finanční výsledky Intelu, ty budou zveřejněny příští týden, a to 23. dubna. Dále tu je AMD, na jehož údaje si počkáme až do 5. května a nejdříve se přihlásí NVIDIA, konkrétně 21. dubna. 
 
Zdroj: TZ TSMC via techPowerUp


reklama