reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TureMetal a pasivně chlazená sestava s 32jádrovým EPYC a RTX 2070

30.12.2019, Jan Vítek, aktualita
TureMetal a pasivně chlazená sestava s 32jádrovým EPYC a RTX 2070
Společnost Turemetal se zabývá tvorbou počítačových skříní pro pasivní chlazení. Aby tak mohla ukázat, jaký mají její produkty potenciál, postavila v jedné své skříni PC, a to nijak slabé.  
Společnost Turemetal tak využila svou skříň pro chlazení procesoru AMD EPYC 7551, což je 32jádrový model s TDP 180 W, vedle nějž je tu grafická karta NVIDIA GeForce RTX 2070 od společnosti Gigabyte s TDP 175 W. Máme tu tak celkem 355 W ztrátového tepla, které musí být předáno okolnímu vzduchu.
 
 
To bude probíhat klasicky prostřednictvím masivního žebrování, které v tomto případě najdeme na bocích skříně. Jde přitom o komerčně dostupnou Turemetal UP10. Ta přitom oficiálně umožňuje chladit maximálně 140W CPU a 160W GPU, a tak musela být upravena, aby zvládla watty navíc. 
 
 
Nedílnou součástí jsou také obrovské kovové bloky, které sedí na procesoru i grafické kartě. Zde vidíme měděný blok na procesoru v ATX desce od Supermicro. 
 
 
Turemetal se chlubí, že systém prošel i vysokou zátěží ve FurMarku, který běžel nepřetržitě 22 hodin bez pádu systému nebo škrcení výkonu kvůli příliš vysoké teplotě. Zda se toho ale týkají udávané teploty 76 °C pro CPU a 88 °C pro GPU, to není zrovna jasné. Teplota v místnosti ale byla 24 °C.  
 
  
Šlo o sestavu vyrobenou na zakázku, která tak musela dostat nový měděný blok pro procesor a také byl vytvořen velký hliníkový blok pro grafickou kartu, aby na ní dobře seděl a dotýkal se jak GPU, tak i pamětí. Už z pohledu na masu mědi na procesoru je jasné, že nejde o malou váhu. Konkrétně je to 2,5 kg mědi, která musela být pevně přichycena na patici. 
 
 
Prozatím jde o nedokončený systém využívající externí napájecí zdroj, ale ten bude později také přesunut dovnitř, takže lze uvažovat také o nějakém pasivně chlazením modelu. Ještě později tak možná výrobce nabídne novou verzi skříně UP10 upravené pro výkonnější hardware s vyšší spotřebou. Dle FanlessTech se přitom společnost Turemetal brzy chystá na evropské trhy. 
 
 


reklama