reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tvůrce Etherea uznal konec boomu, trh kryptoměn od ledna spadl o 77 %

11.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Tvůrce Etherea uznal konec boomu, trh kryptoměn od ledna spadl o 77 %
Kryptoměny už mají svůj velký boom za sebou. Přiznal to i sám tvůrce Etherea, Vitalik Buterin. Právě Ethereum zažívá obrovské pády a některé jiné měny jsou na tom i hůře. Trh s kryptoměnami tak od začátku roku ztratil 77 % své hodnoty.
Trh s kryptoměnami zažívá dlouhodobý pád. Ve většině sledovaných období v posledních týdnech a měsících hodnota kryptoměn klesala a jednou z nejstabilnějších je asi Bitcoin. Ten se totiž i nadále drží kolem 6-7 tisíc dolarů. U ostatních kryptoměn je to podstatně horší. Promluvil o tom i zakladatel Etherea, Vitalik Buterin. Dle jeho slov jsou už dny rychlého růstu hodnoty kryptoměn patrně za námi. Hovořilo se např. i o tom, že už je jen málokdo, kdo by o kryptoměnách neslyšel a nedá se předpokládat, že by nějaké výrazné množství lidí, které s nimi zatím nepracuje, s tím najednou začalo.
 
Ethereum logo
 
Své k tomu přidala i komise SEC (Securities and Exchange Commission), která pozastavila obchodování se dvěma cennými papíry navázanými na kryptoměny. Na druhou stranu bankovní společnost Citigroup vyvinula nový systém pro investování do kryptoměn, což by naopak mohlo důvěru v ně trochu zvednout.
 
Zajímavé tak bude se podívat na aktuální hodnoty kryptoměn a celého trhu. Ten totiž klesl opravdu extrémně a nad vodou ho drží už v podstatě jen Bitcoin. Celý trh totiž dosáhl vrcholu 7. ledna s hodnotou 835,7 miliard dolarů, nyní jsme však na pouhých 196,2 miliardách, což znamená snížení o téměř 640 miliard (o téměř 77 %).
 
Bitcoin samotný spadl z maxima přes $19300 na nynějších $6356 (o 67 %, což je s ohledem na ostatní kryptoměny docela malý propad), přičemž však stále tvoří nějakých 109,7 miliard USD na trhu s kryptoměnami. Jinými slovy, Bitcoin tvoří 56 % trhu, což je obrovské číslo. Všechny ostatní kryptoměny dělají zbývajících 44 %. Když se podíváme např. na Ethereum, jeho maximum bylo v lednu 2018 s hodnotou přes $1430, nicméně dnes je za $195, uvidíme propad o 86 %. Jen za poslední měsíc Ethereum spadlo o 40 % své hodnoty, zatímco Bitcoin je přesně na téže částce jako před měsícem.
 
V rychlosti se mrkneme i na další. XRP Ripple spadl z $3,71 na $0,27 (o 93 %), přesto si drží třetí pozici na trhu. Na čtvrtém místě je Bitcoin Cash, který se propadl ze zhruba $4300 na nynějších $471 (o 89 %). Až na sedmém místě je Litecoin, který zlehka přesáhl hranici $370, nicméně nyní stojí jen $54,5 (propad o 85 %).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama