reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Twitter jde po falešných účtech imitátorů Elona Muska a dalších

30.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Twitter jde po falešných účtech imitátorů Elona Muska a dalších
Sociální síť Twitter konečně zakročila vůči falešným účtům slavných osobností, které se např. jejich jménem podvodně snaží získávat kryptoměny. Mazány budou účty nepravého Elona Muska, Billa Gatese a mnoha dalších osobností.
Internet je nebezpečnou anonymní zónou, kde je relativně snadné vydávat se za někoho jiného. Lidé to velmi často zneužívají na sociálních sítích. Jedním z nejvíce postižených je Elon Musk a jeho twitterový účet. Mnoho lidí si zakládá účet se stejným jménem a používá také stejnou ikonku (tzv. copycat). Spousta z těchto falešných účtů tak činí za účelem získat např. nejrůznější kryptoměny ve zjevně podvodných akcích jako je zneužití jinak naprosto legitimních "giveaway" akcí. V těch obvykle společnosti rozdávají nějaké ceny a produkty svým fanouškům (podobné akce jsme měli tento víkend na svých sociálních sítích i my).
 
Twitter logo
 
V případech falešných účtů se tak připojí do nějaké diskuze, kterou rozjede pravý Elon Musk (nebo jiná známá osobnost) a ve falešné odpovědi např. "rozdávají" kryptoměny v násobné hodnotě, kterou tam člověk vloží. Asi nikoho nepřekvapí, že člověk pak už své peníze (kryptoměnu) nikdy neuvidí. Elon Musk už se ohradil, že by moc rád věděl, kdo se to za něj vydává v podvodu s kryptoměnou Ethereum a rozhodně není jediný, kdo má podobný problém. Podvodné účty si lidé zakládají i jménem Billa Gatese, Johna McAfeeho, Vitalika Buterina (jednoho ze zakladatelů Etherea) a dalších.
 
Twitter však konečně začal jednat. V poslední době pomazal nejen okolo 70 milionů účtů, které byly využity zejména pro šíření zavádějících informací v amerických prezidentských volbách, ale také přibližně milion účtů, které byly falešné nebo jinak podezřelé. Navíc zavedlo novou funkci a pokud se někdo bude snažit pojmenovat svůj účet jménem některých z vybraných známých osobností, nebude mu to povoleno, účet bude zamčen a uživatel bude vyzván k ověření pravosti (reCAPTCHA a ověření telefonního čísla).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama