reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Twitter žádá uživatele o změnu hesla, systém je obsahoval nezašifrované

4.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Twitter žádá uživatele o změnu hesla, systém je obsahoval nezašifrované
Twitter objevil ve svých systémech velmi nepříjemný bug. I když ukládá hesla zašifrovaně, v interních souborech se daly najít i v plaintextu, tedy bez jakékoli ochrany. Žádá tedy uživatele o změnu hesel.
Sociální síť Twitter zjistila, že její systémy vykazovaly hodně nepříjemnou bezpečnostní chybu. Interní logy společnosti totiž obsahovaly hesla milionů uživatelů v nezašifrované podobě, tedy tzv. plaintextu. Chyba byla opravena a tato hesla z logů byla smazána, nicméně hrozí, že je mohl vidět někdo nepovolaný. Sociální síť tak pro jistotu žádá uživatele (těch aktivních je 330 milionů), aby svá hesla změnili a nepoužívali na různých webech tytéž přihlašovací údaje. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se k heslům dostal někdo zvenčí, na chybu totiž přišel zaměstnanec Twitteru.
 
Twitter logo
 
Twitter pochopitelně normálně pracuje s hesly podle dnešních standardů a v databázi jsou zašifrována pomocí bcryptu. Ten nahrazuje heslo kombinací písmen a čísel, takže i kdyby se někdo dostal k těmto údajům a databázi hacknul, hesla by nerozšifroval. Problém byl jen v tom, že vedle zašifrované podoby hesel ukládal ještě navíc jejich nezašifrovanou podobu na jiném místě.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama