reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tým mobilních robotů pro 3D tisk vytvoří i velké struktury

30.8.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Tým mobilních robotů pro 3D tisk vytvoří i velké struktury
Pohybliví roboti s ramenem určeným pro 3D tisk dokážou v týmu spolupracovat na jednom velkém objektu. Při vytváření struktury jsou rychlejší a výsledný výrobek nemusí být tak limitován velikostí 3D tiskárny. 
reklama
Vědci z Nanyang Technological University v Singapuru se rozhodli vyřešit problém s tím, že většina 3D tiskáren má kvůli své konstrukci určité omezení velikosti výsledného produktu. Někdy je ale potřeba vytisknout i rozměrnější struktury, které by musely být vyrobeny po částech, jež by bylo následně nutné složit dohromady. Další možností jsou ale pohyblivé 3D tiskárny, které vypadají spíš jako roboti. A právě tým takových robotů se vyvíjí v Singapuru. 
 
Univerzita vytvořila prototyp, který zvládne vytisknout betonovou konstrukci díky spolupráci dvou mobilních robotů s kamerovým systémem. Ti se mohou pohybovat a objem stavby tak může růst - jediným omezení je výška objektů, protože robotické rameno není nekonečné. Na délku a šířku však rozměry mohou být libovolné. Tvůrci také přemýšlí nad tím, že dosah robotické paže zvýší tím, že ji vybaví nůžkovým zvedákem. 
 
 
Robotické 3D tiskárny se předvedly i ve videu. Stavba, na které právě pracují, má rozměry 186 × 46 × 13 cm a celé dílo trvalo vytisknou necelých osm minut. Tito dva roboti se zatím ve videu při tisku nepřesouvají, na této schopnosti se ještě pracuje. 
 
Týmu robotických ramen na pohyblivé základně může být rozdělena práce, takže každá 3D tiskárna se bude zabývat svou částí výrobku. To by se mělo odrazit zejména v rychlosti tisku, spolupráce by také měla umožnit tvorbu odolnějších a složitějších struktur. 
 
Za účelem ještě větší autonomie robotů přemýšlejí tvůrci i nad přidáním systému na detekci překážek. V budoucnu by se takové 3D tiskárny mohly používat při stavebnictví v nebezpečných nebo nesnadno přístupných oblastech. To znamená, že by se mohly podívat třeba i na Měsíc nebo na Mars a budovat tam základny. Podobné pohyblivé 3D tiskárny navrhly i některé týmy v soutěži NASA o nejlepší základnu na Marsu
 
Zdroj: 3ders.org 


reklama