Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Studenti z Mnichova s 324 km/h vyhráli soutěž Hyperloopů

29.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Studenti z Mnichova s 324 km/h vyhráli soutěž Hyperloopů
V neděli se konala soutěž studentských týmů, které měly na 1,2 kilometru dlouhé trati dosáhnout co nejvyšší rychlosti Hyperloopu. Tým WARR Hyperloop z Mnichova dosáhl 324 km/h, Elon Musk však věří, že by mohli dosáhnout ještě více.
Studentské týmy soutěžily v druhém závodu o nejlepší variantu Hyperloopu. Tentokrát bylo cílem dosáhnout co nejvyšší rychlosti na dráze s délkou 1,2 kilometru. Do finálního kola byly vybrány tři nejlepší týmy z celkem více než 20, které se mezi sebou utkaly. Vítězem se pak stal tým WARR Hyperloop z Technické univerzity v Mnichově, jehož vůz byl schopen dosáhnout rychlosti přes 200 mil za hodinu. Konkrétně bylo dosaženo 324 km/h, což je 201 mph. Záznam z pokusu přímo z pohledu vozu pak byl prezentován na internetu a sdílel jej na Twitteru i sám Elon Musk, který se pokusu také zúčastnil. Že to byl pěkný hukot, se můžete sami podívat na přiloženém videu.
 
 
Pod II, jak byl vůz nazván, je vybaven motorem o relativně malém výkonu 50 kW a točivém momentu 40 Nm. Protože ale Pod II váží jen 80 kilogramů včetně Li-Pol baterie, dosahuje maximálně až 1,0G přetížení a pro akceleraci a z 0 na 350 km/h by měl potřebovat jen 12 sekund. Maximální rychlost byla zatím stanovena na 360 km/h. Elon Musk nicméně podotknul, že tým by mohl své řešení vylepšit a dosáhnout na této velmi krátké trati i přes 500 km/h. Třetí soutěž týmů se má konat v průběhu příštího roku. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.