reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

U.S. Air Force úspěšně otestovala první hypersonickou střelu AGM-183A

17.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
U.S. Air Force úspěšně otestovala první hypersonickou střelu AGM-183A
U.S. Air Force už nějakou dobu testuje své první hypersonické střely schopné dosáhnout rychlosti přes Mach 5. Nyní se to po sérii nezdarů podařilo a střely AGM-183A fungovaly přesně tak, jak měly, a splnily všechna testovaná kritéria.
Spojené státy chtějí pro svou armádu extrémně rychlé hypersonické střely, tedy takové, které jsou schopné dosáhnout více než 5násobku rychlosti zvuku (tedy přes 6125 km/h) a nyní se podařil průlom v této oblasti. Systém Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW) je ve vývoji od roku 2018 a má ho na starosti společnost Lockheed Martin. Kontrakt má výši 480 mil. USD a ačkoli první testy hypersonických střel začaly už v roce 2019, dosud byly neúspěšné. Při prvním testu se střela neoddělila od bombardéru B-52, v dalším se toto sice už podařilo, ale střele se nezažehl raketový pohon a nedosáhla očekávané rychlosti. 9. prosince letošního roku se to ale změnilo.
 
AGM-183A ARRW
 
Na základně Elgin Air Force Base na jihu Kalifornie byl spuštěn další test a tentokrát vše proběhlo tak, jak mělo. Testovaly se rovnou 3 tyto střely a u všech byla splněna testovaná kritéria od oddělení od letounu, dosažení hypersonické rychlosti, letu po stanovené dráze až po výbuch ve stanovené oblasti. Střely fungují na principu vzduch-země a oproti klasickým střelám, které mají pohyb v obloukovém tvaru, AGM-183A letí více přímo a mnohem rychleji. Přesto dokážou manévrovat ve vzduchu a díky své rychlosti jsou velmi obtížně sestřelitelné.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama