reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Udoo Bolt: deska s integrovaným Ryzen Embedded V1000

15.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Udoo Bolt: deska s integrovaným Ryzen Embedded V1000
Na Kickstarteru se objevil projekt základní desky s integrovaným procesorem AMD Ryzen Embedded V1000. Slibuje krom toho i vysoký grafický výkon a rovněž kompatibilitu s platformou Arduino. 
Udoo Bolt pojmenoval základní desku po sobě a konkrétně jde o dva modely Udoo Bolt v3 a v8, které mají představovat velký pokrok v oblasti tzv. maker boards. Jde o desky pro kutily, kteří si chtějí stvořit vlastní neobvyklý systém, který není založen na obvyklém formátu ATX, Mini ITX, atd. Jde o desku, která je výrazně menší Mini ITX, neboť její rozměry jsou 12 x 12 cm. Spuštěný projekt měl za úkol vybrat 100.000 dolarů, což už bylo dávno několikanásobně překročeno. 
 
 
Dle tvůrce desky je tu ukryto dost výkonu na "jakoukoliv dnešní AAA hru", nebo to může být základ pro AR/VR počítač. Nicméně nesmyslné sliby jako "impozantní herní zážitky v HD snímkovacích frekvencích" nám skutečně nic neřeknou, takže se podívejme na specifikace. 
 
 
Deska bude podporovat jak Windows 10 tak Linux či jiné operační systémy a umožní připojení NVMe SSD a více monitorů s podporou FreeSync. Na výběr je mezi procesory Ryzen Embedded V1202B se dvěma jádry na taktu až 3,2 GHz a grafikou Radeon Vega 3, ovšem to pravé nabídne až Ryzen Embedded V1605B s taktem až 3,6 GHz a Radeonem Vega 8. Právě pro toto APU platí, že na něm poběží v rozumné kvalitě i AAA hry, ale žádné zázraky čekat nelze. Ostatní specifikace desek jsou shodné, takže tu najdeme integrovaných 32 GB paměti v eMMC plus podporu M.2 SSD, rozhraní USB 3.1 na konektoru typu C s DisplayPortem, gigabitový Ethernet, dva sloty SO-DIMM pro až 32 GB paměti DDR4-2400 a další: 
 
 
K dispozici budou také vhodné skříně pro vytvoření malého počítače, který budeme moci napájet buď 19V adaptérem nebo přes USB C. Jsou tu navíc i konektory pro připojení desek Arduino Leonardo.  
 
 
Základní cena desky v3 je 229 USD a výkonnější model přijde alespoň na 309 USD. 
 
Zdroj: Kickstarter 


reklama