reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.3.2022, Jan Vítek, aktualita
V den invaze na Ukrajinu jsme se dozvěděli, že americký Micron začal hledat nové dodavatele vzácných plynů pro případ, že by ukrajinské firmy zastavily produkci, a to především neonu. Nyní se ukazuje, že už nejde pouze o možnost.
honza1616 (3625) | 14.3.202212:35
Psal jsem to tady dřív,
že ASML doslova ovládá trh s moderní výrobou čipů,
Pak to byl nedostatek ABF, kterou z 95% vyrábí jakási firma v Japonsku
Taky to byl tuším že čistý křemík, ­(který je z Číny ???­)
Teď je to Neon

.....co bude další???
Kdy se výrobci čipů vzpamatují a začnou si zajišťovat výrobní materialy z různých stran
a decentralizovat tak dodavatelský řetězec, minimálně od 2­-4 na sobě nezávislých dodavatelů, koukám že asi nikdy protože jsou nepoučitelní.

S ASML to těch 5 let už nějak doklepeme, teď už nemá cenu zakládat další firmu na EUVL stroje když se blížíme k fyzikálnímu limitu křemíku a taková druhá firma by se nezaplatila, když by začala opadat poptávka po EUVL strojich po dosažení nějakých 15A ­(1,5nm­)
Ale ten zbytek??

Trpět bude celý svět, já pracuji v kovovyrobě a zrovna minulý týden nám dodavatel dovezl nové láhve s He a Ar, tyto plyny se taky z velké části do Evropy dováží z východu, schválně jsem se zeptal kolegů na druhé hale kde se to skládalo, jestli vědí kolik to stálo, druhý den už mi to kdo si říkal,že neví přesně cenu, ale je to přibližně jako s benzinem, tak nevím jestli jde opravdu o zdražení plynu nebo jen zdražení dopravy
Minulý týden taky firma dělala kalkulace nových cen za naši výrobu, tak jsem zvědav, když už i my zdražujeme, jestli je v těch nových cena započítané zvýšení mzdy zaměstnancům, abychom mohli očekávat nějaké korunky...o tom ale pochybuji
Odpovědět0  1
tik-tak (111) | 13.3.202218:14
Sankcie ­/tzv.­/ sú požehnaním pre RF. A pokial si pohlavári EU a USA myslia , že budeme platiť za ich predražený plyn , ktorý nám v rámci akejsi pomoci veľkodušne predajú tak sa mýlia. Povedal to na ČT24 odborník na energetiku , je nutné prerobiť celý systém spaľovania , skladovania a prepravy LNG , má vraj odlišné vlastnosti ako zemný plyn a inak sa spaľuje. To nehovorím o vzácnych prvkoch Neóne , Hliníku ap. EU chce mať doma čisto , tak svoju výrobu nasmerovala ­"k šípku­" a radšej výrobu nakupuje a len finalizuje .... Ano RF príde o devízový príjem , ale neverím , že by nemali zásoby a rezervy. Naviac Saudi odmietli nejaké embargo či sankcie voči RF ....
To to však dobre neskončí pre EU určite ..... všetko zdražie a vyžmýkajú nás z posledného .....a padneme na hubu.
Odpovědět4  4
wrah666 (6205) | 13.3.202221:31
Odborník je spíš ynteligent. LNG je kapalný zemní plyn. Po přečerpání z lodi do nádrží terminálu ho necháte odpařit a máte normální zemní plyn, pumpovaný do plynovodu. Ovšem je už při nákupu v USA ­(či jiné čiťce, kde to vyváží­) cca 3x dražší, než normální plyn z Ruska. Plus cena dopravy, plus nutnost vybudovat minimálně desítky zatraceně drahých velkokapacitních termínálů, plus nutnost postavit pár set lodí velikosti supertankerů... Plus se v šílozelené koncepci energetiky počítá s tím, že ­"obnovitelné zdroje­" doplní paroplyn. A pokud tahle sada šíleností projde, tak se máme na co těšit. Kwh za dvacku, kubík plynu 40, možná i 50 kaček. A co je nejvtipnějšíí: Zelenější to samozřejmě nebude.Znečištění se jen přesune do jiných států.
Odpovědět2  1
Andir (747) | 13.3.202210:38
už aby ty rusáky vypráskali a bude opět klid pak by se do nich mohla pustit čína až se rusko ještě více zesměšní a hned bude svět lepší.
Odpovědět10  9
DarkRichelieu (1230) | 13.3.202217:45
Čína teď hodně kalkuluje a určitě bude chtít vydělat na tomhle Ruském průseru co to jen půjde, ale stoprocentně nebude mít ambice zabrat severní Rusko. Čínská armáda umí podle všeho dobře pochodovat, ale jinak je na tom dost blbě i v porovnání s rozkradenou Ruskou armádou. Navíc ruské jaderné sila jsou k Číně hodně blízko a zahraniční inspektoři tvrdí, že zrovna tady se moc nekradlo :­) Moc dobře také ví, že jakmile by Rusko zkolabovalo, bude na dlouho Čína jediný otloukánek. Írán nestojí ani za článek v novinách, když jim Izrael něco vybombarduje a rodinný podnik Kimů v Severní Koreji bude fungovat dál, dokud bude mít možnost chlastat americkou whisky a kouřit předražené cigára. A Venezuela ? Ta by mohl mít víc peněz než Kuvajt, ale žel bohu tam vládl vždy nějaký blb. Takže Čína si jede svou a je vysoce pravděpodobné, že Rusko nenechá padnout, ale to neznamená, že ho nenechá ohnout hřbet.
Odpovědět3  1
wrah666 (6205) | 13.3.202218:06
Kus holé logiky. Proč by to měli dobývat, okupovat, pak to tam bránit, budovat tam doly, obnovovat zničenou infrastrukturu, makat tam atd.. Když to Rus sám a dobrovolně vytěží a doveze za paktel až na hranice. Čína zabírá ekonomicky, ono je to při rezervách v podobě bilionů dolarů velmi snadné.
Odpovědět2  1
1Siroko (15) | 13.3.20228:35
Rusko je na protiruské sankce moc veliké. Např. protiruské sankce z evropské unie uvalené na Rusko za Krym, kdy zakázali vývoz zemědělských produktů do Ruska, zafungovaly jako ochranářské clo. Doslova v Rusku způsobily zemědělský boom. Protože do té doby byli ruští zemědělci tísněni konkurenty z EU se svými až ze 75% dotovanými zemědělskými produkty. Odchodem evropských konkurentů z obrovského ruského trhu se uvolnil veliký prostor pro domácí zemědělce. Konkurenty z EU nahradila částečně Čína a jiné země. Evropští konkurenti se horko těžko vrátí zpět na Ruský trh. Čili evropani utrpěli ekonomické ztráty a Rusové jen získali, protože nedošlo k odlivu peněz do zahraničí. Např. Rusko se proměnilo z importéra pšenice v exportéra pšenice.
Pro Rusko, jeho ekonomiku, jsou protiruské sankce DAREM Z NEBES. Rusko je na 100% potravinově a surovinově soběstačné. Má celou 1­/3 světového přírodního bohatství. Má v zemi celou periodickou tabulku prvků. Drží pověstnou zlatou akcii. To ve skutečnosti evropa je závislá na Rusku a ne obráceně. Kdyby Rusko zavedlo proti evropě mohutné ekonomické protisankce, kterým vévodí úplné ukončení dodávek plynu, ropy, nerostných surovin a zejména hliníku pro evropský a americký automobilový trh, tak je celá evropa v pr*eli. DOSLOVA! ­(Jsem zvědav, co na to Novinkáři, prý neví o ničem, kromě ropy a plynu, co bychom z Ruska mohli potřebovat. Tak se to za chvíli dozví­).
Ruský hliník tvoří skoro 90% ­(!­) veškeré evropské spotřeby hliníku. Pokud by Rusko zastavilo prodej hliníku, bylo by to ještě horší než konec dodávek ropy. Bez hliníku se neobejde nejen automobilový průmysl, ale ani potravinářský průmysl, strojírenství, oblasti elektroniky, počítačů, tam všude je použití hliníku nezbytností jako základní konstrukční prvek. Podívejme se na seznam navrhovaných sankcí ze strany Ruska:
1.1 Odříznutí dodávek surovin, které jsou pro Západ důležité: ropa, plyn, uhlí, kovy, chemické výrobky, ale především obilí a hnojiva, uran – dodáváme 80% ­(!­) paliva pro americké jaderné elektrárny, které je potřeba k výrobě palivových tyčí, neonového plynu pro výrobu čipů, který dodáváme do 90% zemí světa a palladium ­(rovněž potřebné k výrobě čipů a také k výrobě automobilů­)
1.2 Konfiskace veškerého majetku nepřátelských zemí, jejich právnických osob a kromě osobního majetku i fyzických osob. Zmrazení offshorových aktiv nacházejících se v Rusku, pokud nejsou do šesti měsíců přeregistrována v Rusku – konfiskace.
1.3 Zrušení duševního vlastnictví nepřátelských zemí v Rusku. ­(Pozn. tím je myšleno odstoupení od smluv o ochraně patentových a autorských práv západních organizací a jednotlivců­)
1.4 Zbývající vývoz do nepřátelských zemí – POUZE ZA RUBLY z prodeje měny na burze MICEX v Petrohradě.
https:­/­/www.pokec24.cz­/politika­/ministerstvo­-zahranici­-rf­-oznamilo­-pripravenost­-ruska­-na­-tvrdou­-konfrontaci­-s­-evropskou­-unii­-v­-energetickem­-sektoru/
Odpovědět8  8
Marek Kovář (3) | 13.3.202215:19
Rusko že drží zlatou akcii? To je stejný blud jako když jste tu říkal že cena stříbra stoupne 100x a bude větší než cena zlata? Vy jste fakt pohádkář co si žije ve vlastních bludech a není schopen si zjistit skutečná fakta. Je srandovní jak si myslíte že je Evropa závislá na hliníku z Ruska. Fakt srandovní úvaha. Například v Austrálii se těží 40x víc bauxitu než v Rusku. V Číně se ho těží 13x víc. Na blbý Guinee 8x víc. Dokonce o na Jamaice se ho teží víc. V Rusku se totiž teží jen 2% světové produkce hliníkové rudy.
Víte z lidí jako vy lze mít jen švandu. Ony totiž zrovna hliníkové ingoty se hrozně snadno transportují a tak cena hliníku z austrálie je jen cca o 5­-15% větší než z Ruska ­(z pohledu českého oděratele­)
Prý zlatou akcii. Vůbec netušíte jak je Rusko závislé na příjmu peněz za suroviny. Peněz bez kterých by ty suroviny ani nedokázaly z té země vytěžit.
Víte ona když evropa nebude mít plyn ropu a další suroviny z Ruska tak si je koupí jinde. Sice za víc peněz, ale koupí. Výsledkem budou vyspělejší technologie které si Rusák zas nekoupí a bude ještě víc nasranej jak jsou na něj všichni zlí. No s blbýma Rusákama se neobchoduje, ať se tam třeba uchlastaj.
Odpovědět1  0
-HERO- (12) | 13.3.202221:44
Akože napísal si toho veľa. Ktovie kto ťa tak nabyfľoval.
Toto sú sankcie ktoré boli uvalené na rusko po 2014.

Na základe týchto reštriktívnych opatrení sa:

obmedzuje prístup na primárne a sekundárne kapitálové trhy EÚ pre určité ruské banky a spoločnosti
ukladá zákaz vývozu a dovozu v oblasti obchodu so zbraňami
ustanovuje zákaz vývozu položiek s dvojakým použitím na vojenské účely alebo pre vojenských koncových užívateľov v Rusku
zavádza zákaz vývozu tovaru a technológií v dopravnom a vesmírnom priemysle
obmedzuje prístup Ruska k určitým citlivým technológiám a službám, ktoré sa môžu použiť na ťažbu a prieskum ropy

Sami rusi sa rozhodli nekupovť viac od nás potraviny ešte som sa smial keď všetky potraviny dovezené z EU pred kameramy zničili aby to vŠetci videli v TV. No nemohli to rozdať ľuďom?
Odpovědět4  0
cdwN (585) | 12.3.202222:36
Tady ta hospodářská embarga jsou k ničemu. Vzpomeňte si na embargo USA na Kubu, aby se potrápil Castro. Ten byl v pohodě, stejně jako většina dalších pohlavárů, v bílým domě se vesele hulily Kubánský doutníky a lid na Kubě třel bídu s nouzí. Určitě každej ví, co se tím snažím naznačit. Zkrátka nahoře huj, dole fuj
Odpovědět8  5
wrah666 (6205) | 13.3.20228:08
Na některé země by embargo a okradení možnhá i fungovaly. Ale v Rusku ani náhodou. Jedině to kompletně vyrazí karty z ruky takzvané opozici. Demokratické plky a indoktrinace se provádí dost blbě, když si každý obyvatel může osahat realitu, že skutečně všechny země okolo se chovají jako nepřítel a že se oni musí semknout a vydržet. A nejsmutnější na tom je, že tohle nemuselo být. Stačilo umravnit Ukrajince, aby Minské dohody dodržovali, když už je podepsali.

Ps: A po wu hanu a když prasklo, kdo si výzkum covidu objednal a platil... Nevím, ale jsem vcelku nakloněný věřit Rusům, že na Ukrajině vyvíjeli amíci další svinstvo podobného ražení.
Odpovědět8  14
Marek Kovář (3) | 13.3.202215:23
Lidi jako vy vidí jen zlo. Předpokládají že vše se děje jen se zlou myšlenkou. Podle sebe soudí totiž ostatní.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.