reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence pomůže zjistit zrádce Anny Frankové

9.10.2017, Jáchym Šlik, aktualita
Umělá inteligence pomůže zjistit zrádce Anny Frankové
Jeden z vůbec nejznámějších příběhů druhé světové války by mohl být po desítkách let objasněn. Bývalý agent FBI vytvořil tým, který si klade za cíl zjistit, kdo zradil Annu Frankovou, která později zemřela v nacistickém vyhlazovacím táboře.
O tragickém osudu židovské dívky Anny Frankové, která se spolu se svou rodinou dva roky ukrývala před nacisty v zadním traktu jednoho z amsterdamských domů, slyšel snad každý. 4. srpna 1944 však rodinu někdo zradil a téměř všichni včetně patnáctileté Anny zemřeli ve vyhlazovacích táborech. Kdo však byl oním zrádcem se nepodařilo nikdy objasnit. První neúspěšné vyšetřování vedla krátce po válce nizozemská policie, která za hlavního podezřelého označila jednoho skladníka Wilhelma van Maarena. Později vznikla řada dalších teorií, se kterými přišli spisovatelé, novináři i historici. Výsledkem je okolo třiceti podezřelých, ale bez jednoznačného závěru.
 
 
Pravdy by se rád dopátral také bývalý agent americké FBI Vincent Pankoke, který vytvořil tým složený z forenzních vědců a příslušníků nizozemské policie. Jako první chtějí případ Anny Frankové řešit profesionálními forenzními technikami a s využitím umělé inteligence, přičemž využita bude spolupráce s amsterdamskou datovou společností Xomnia. Speciálně vyvinutý algoritmus prohledává seznamy informátorů a spolupracovníků s nacisty, historické dokumenty, policejní záznamy i předchozí prováděné výzkumy. Umělá inteligence umožňuje vyhledávat data a vizualizovat je zcela novým způsobem, což už údajně vedlo k několika novým stopám.
 
V budoucnu je plánováno nasazení ještě inteligentnějšího systému, který bude umět automaticky spojovat osoby, místa a události. Výsledkem by mělo být objevení nových spojení, o kterých prozatím neměli odborníci ani tušení. Cílem je uzavřít případ do 4. srpna 2019, kdy uplyne 75 let od zatčení Anny Frankové a její rodiny. Z právního hlediska však výsledek nebude mít téměř žádný význam, neboť hledaný zrádce je už nejspíš po smrti. Teprve minulý rok byl dokončen výzkum nizozemského Institutu pro válku, zločiny holokaustu a genocidy, podle kterého nemusí existovat žádný konkrétní zrádce. Podle této teorie měla být rodina nacisty nalezena náhodou při sledování jiného cíle. Celý projekt je financován také patrony, kteří už přispěli částkou 5 milionů dolarů.
 
Možnost sledovat vyšetřování, nebo jakýmkoliv způsobem přispět, mají zájemci možnost na oficiálních stránkách projektu.
 


reklama