Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unikají informace o připravovaných AMD Ryzen Threadripper 7000

14.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Unikají informace o připravovaných AMD Ryzen Threadripper 7000
AMD chystá nové mnohojádrové procesory Ryzen Threadripper 7000 a podle úniků přijdou ve verzích HEDT i WorkStation. Budou založeny na architektuře Zen 4 a mají podporovat operační paměti typu DDR5.
Brzy by se měly objevit nové procesory AMD Ryzen Threadripper 7000, které mají využívat novou architekturu Zen 4. Vyrábět je má TSMC pomocí 5nm procesu a přijdou jak ve verzích HEDT, tak i WS (WorkStation). Pokud začneme u verze HEDT, která bude označena jako Threadripper 79x0X, tak ta by měla být určena pro Socket SP6 (LGA-4844) a má podporovat přetaktovávání CPU i pamětí. Ty jsou zde nativně typu DDR5-4800 a využito je 4kanálového řadiče pamětí. Máme tu 64 linek PCIe Gen 5.0. Ví se, že bychom se tu měli dočkat až 64jádrových modelů s podporou 128 vláken, větší počty jader vypadají velmi nepravděpodobně (SP6 je totiž nemá podporovat, ten má končit na 64 jádrech).
 
AMD Ryzen Threadripper
 
Varianta WS (pro pracovní stanice) s označením Threadripper 79x5WX nedostane podporu přetaktování, a to ani pro paměti. Její Socket SP5 (LGA-6096) nicméně dovolí až 96jádrové procesory s podporou 192 vláken. Také zde máme podporu pamětí DDR5-4800, nicméně řadič je 8kanálový, což zdvojnásobí paměťovou propustnost. Zdvojnásobil se také počet PCIe linek na 128. Obě varianty, tedy HEDT i WS, se mají představit ve třetím čtvrtletí letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.