reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uniklo info o mobilních procesorech Intel Core H

19.2.2019, Milan Šurkala, aktualita
Uniklo info o mobilních procesorech Intel Core H
Na Internetu se objevily informace o nových mobilních procesorech Intel Core 9. generace výkonné série H. Ta nabízí vysoké frekvence, spoustu jader, ale také je nutno počítat s vyšší spotřebou a hlučnějším chlazením,
Internetem začaly kolovat uniklé informace o nových mobilních procesorech společnosti Intel. Jde o čipy řady Core 9. generace výkonné série H. Ta se obvykle chlubí vysokými frekvencemi, ale také trpí vyšší spotřebou, což klade zvýšené nároky na chlazení (např. minulé Core i9 topilo tolik, že kvůli trhottlingu, ale i špatnému nastavení řízení spotřeby, bylo v některých noteboocích slabší než starší, papírově méně výkonné modely). Mezi novými procesory máme po dvou modelech v každé řadě Core i9, i7 i i5. Nejvýše míří 8jádrové procesory Core i9 s podporou Hyper-Threadingu, a tedy i 16 vláken najednou. Vlajkovou lodí bude Core i9-9980HK, který poběží s Turbo frekvencí až 5,0 GHz a bude mít 16 MB cache.
 
Uniklé procesory Intel Core H 9. generace
 
Jen o trochu pomalejší má být Core i9-9980H. I ten bude mít 8 jader, Hyper-Threading a 16MB cache, tentokrát ale poběží s nižším taktem až 4,8 GHz. Dále tu máme dva zástupce Core i7. Oba dva mají 6 jader, díky Hyper-Threadingu podporu 12 vláken a 12 MB cache. V případě modelu Core i7-9850H se lze těšit na takt 4,6 GHz, u modelu Core i7-9750H je to pak jen o chloupek nižších 4,5 GHz.
 
Nakonec tu máme ještě 4jádrové modely Core i5. I ty mají podporu Hyper-Threadingu a s tím i zpracovávání 8 vláken najednou. Obě novinky pak nabídnou 8 MB cache. Core i5-9400H může dosahovat nejvyšší takt 4,3 GHz, Core i5-9300H se pak bude muset spokojit s 4,1 GHz. Pokud jde o odemčený násobič, ten bude k dispozici pouze u modelu i9-9980HK. Všechny výše zmíněné procesory by měly být vyráběny pomocí 14nm++ procesu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama