reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Update chytrých zámků bytů se nepovedl, 500 bytů nešlo kódem odemknout

13.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Update chytrých zámků bytů se nepovedl, 500 bytů nešlo kódem odemknout
Chytrá zařízení mohou být komfortní, pokud fungují, ale jsou také náchylná na softwarové chyby, které mohou být dost nepříjemné. Společnosti LockState se takto nepovedl update firmwaru zámků bytů, kvůli kterému je nutné je zaslat zpět výrobci.
Dnešní doba je moc "chytrá", všude máme samá chytrá zařízení, ať už jsou to smartphony, smart televize nebo další. Společnost LockState např. vyrábí chytré zámky, které jsou schopny aktualizovat svůj firmware pomocí Wi-Fi (tzv. over-the-air update). Jenže ne vždy jde vše podle plánu. Jejich zámek LockState RemoteLock 6i (resp. 6000i) dostal v úterý přes Wi-Fi update firmwaru, omylem šlo ale o firmware z jiné verze zámku. Výsledkem je, že nyní zámky nedokážou otevřít byt na základě daného bezpečnostního kódu a ani nejsou schopny se připojit k serverům výrobce. To tedy znamená, že ani není možné do nich poslat a nahrát novou opravenou verzi firmwaru.
 
LockState RemoteLock 6i
 
Majitelé tak mají dvě možnosti, Poslat svůj zámek k opravě a nechat si nahrát novou verzi firmwaru nebo otočit pořadí, nechat si zaslat úplně nový zámek a ten starý zaslat zpět. V prvním případě se počítá s vyřízením za 5-7 dní, ve druhém dokonce za 14-18 dní. Tyto zámky jsou populární především u Airbnb, kdy majitelé bytů dají ubytovaným kód k odemčení a nemusí jim fyzicky předávat klíče (LockState je dokonce přímo partnerem Airbnb). Naštěstí mechanický zámek pořád funguje, takže dveře jde i nadále odemknout pomocí klasického fyzického klíče (ten ale ubytovaní nemají). A co vy, koupili byste si chytrý zámek?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama