reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA se chtějí vrátit do čela seznamu nejvýkonnějších superpočítačů

16.6.2017, Jan Vítek, aktualita
USA se chtějí vrátit do čela seznamu nejvýkonnějších superpočítačů
Aktuálně žebříčku TOP500 s nejvýkonnějšími superpočítači světa dominuje Čína, což ale američané nechtějí nechat jen tak a hodlají se posunout od éry strojů s výkonem v řádu exa. Ministerstvo energetiky chce pro tento účel vydat přes čtvrt miliardy.
Celkem 258 milionů dolarů chce v příštích třech letech vydat americké Ministerstvo energetiky (Department of Energy - DOE) na Exascale Computing Project (ECP), což je medvěd, kterého si rozporcují firmy AMD, NVIDIA, Intel, Hewlett-Packard Enterprise, IBM a Cray. 
 
čínský TaihuLight s výkonem 93 petaFLOPS
 
Znamená to, že těchto šest společností bude mít přístup k celkové sumě 258 milionů, kteréžto peníze budou využity ne pro samotné postavení nových superpočítačů, ale pro urychlení vývoje potřebných hardwarových a softwarových technologií, které budou použity pro finální stavbu strojů s výkonem v řádu exaFLOPS. 
 
Pokud vše půjde dobře, DOE předpokládá, že alespoň jeden takový superpočítač bude na půdě Spojených států v provozu do roku 2021. Rick Perry z DOE uvedl, že vedoucí úloha USA je v tomto případě nutná pro zajistění bezpečnosti, prosperity a ekonomické konkurenceschopnosti. 
 
Samotná NVIDIA chce hranice exa dosáhnout s využitím vlastních GPU a počítá s dalšími generacemi, které umožní zůstat v relativně ještě rozumných mantinelech spotřeby, což má být 20 až 30 MW. NVIDIA nezpomněla podotknout, že pokud by se pro to měly použít pouze klasické procesory, pak by takový superpočítač potřeboval stovky megawattů energie. 
 
NVIDIA tak chce svůj díl peněz od Ministerstva energetiky utratit za vývoj technologií pro vylepšení energetické efektivity, které se uplatí v generacích GPU, jež přijdou po očekávané Volta. 
 
reklama