reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA varuje, jsou tu další kyberútoky ze Severní Koreje

18.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
USA varuje, jsou tu další kyberútoky ze Severní Koreje
Před pár dny došlo k nevídanému, sešel se prezident USA Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un. I když vše vypadalo nebývale přátelsky, Severní Korea nadále pokračuje v kybernetických útocích na USA.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un sice znatelně oteplil vztahy s letitým nepřítelem v podobě USA na nedávném setkání s prezidentem Trumpem, nicméně kybernetické útoky této asijské země pokračují i nadále. Americká organizace US-CERT vydala varování před dalším malwarem ze severokorejských dílen. Ten se jmenuje Typeframe a je součástí většího projektu nazvaného Hidden Cobra.
 
USA Severní Korea vlajky
 
Ten umí stahovat a instalovat další malware, trojské koně, přenastavovat firewally a pochopitelně se připojovat na další servery, ze kterých bere instrukce k provedení. Nejde o nic až tak nového, Typeframe je dalším podobným malwarem v řadě jiných. Jeho nalezení v období krátce po summitu ale dává tušit, že si Severní Korea nadále chce zachovat co největší přehled nad USA a mít kybernetické zbraně v pohotovosti.
 
Tato země je v kybernetických útocích velmi činná zejména od roku 2009. Jen od června 2017 americké úřady vydaly 11 podobných hlášení o snaze Severní Koreje o kybernetický útok a přisuzuje se jim i rozsáhlý ransomware útok WannaCry.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama