reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USAF má proti dronům k dispozici buginu s laserem

23.10.2019, Jan Vítek, aktualita
USAF má proti dronům k dispozici buginu s laserem
Zatímco u nás se připravuje nutnost registrace všech dronů nad 250 gramů, čili v podstatě i hraček, americké letectvo půjde na věc jinak. K dispozici bude mít od firmy Raytheon zařízení, které dron sestřelí laserem. 
Společnost Raytheon Space and Airborne Systems už ukázala svůj "counter-UAS" laserový systém namontovaný na bugině už minulý rok a nyní už může říci, že U.S. Air Force dostala první kusy, které mají být nasazeny v zámořských oblastech, a to zatím v rámci testů. Půjde o asi roční experiment amerických leteckých sil, v jehož rámci budou také vyškoleni operátoři (jde o zařízení řízená na dálku) a především budou vyzkoušeny schopnosti laseru v reálném prostředí. Kde přesně budou první takové buginy nasazeny, to se vůbec nedozvíme, ale lze si představit, že by to mohla být oblast, v níž už útoky pomocí dronů proběhly. 
 
 
Tyto schopnosti ale můžeme vidět na již starším videu, které ukazuje, jak je laserový systém schopen dron najít, zaměřit, sledovat a případně sundat z oblohy vysokoenergetickým laserovým paprskem. 
 
 
Raytheon se chlubí, že toto nově vyvinuté zařízení využívá vylepšenou verzi jeho Multi-spectral Targeting System, což je optický a infračervený senzor, který umožní automatické vyhledávání cílů. Ostatně je zřejmé, že ochrana dané oblasti může těžko záviset na lidské obsluze, která by těžko pracovala efektivně při neustálém sledování toho, co kde lítá. Právě obsluha ale může nakonec rozhodnout, zda má být cíl laserem sestřelen, což zařízení zvládne během několika sekund. 
 
Kdo by se snad těšil na červený paprsek, po jehož zásahu se dron rozprskne po obloze, ať se raději poohlédne ve filmové knihovně po nějakém sci-fi. V tomto případě se dá říci, že laser spíše způsobí přehřátí dronu, který se pak prostě sám zřítí. Nicméně pokud dron ponese i výbušniny nebo alespoň hořlaviny, může to být doprovázeno i efektní explozí. 
 
Výrobce tvrdí, že zařízení se dá dobíjet z prosté zásuvky a na jedno dobití zvládne poslat k zemi i desítky cílů. Alternativně se samozřejmě může využít i generátor. 
 
Zdroj: Hexus.net 


reklama