reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB 3.0 Promoter Group ohlašuje specifikace vícelinkové verze 3.2

26.7.2017, Jan Vítek, aktualita
USB 3.0 Promoter Group ohlašuje specifikace vícelinkové verze 3.2
Skupina USB 3.0 Promoter Group ohlásila, že na cestě jsou specifikace USB 3.2, které by měly dorazit v blízké době a půjde o spíše menší aktualizaci tohoto rozhraní, jež bude definovat především vícelinkové připojení zařízení. 
O novém rozhraní se více dozvíme na USB Developer Days 2017, kdy budou zástupci USB 3.0 Promoter Group mluvit o technických podrobnostech nově chystaného rozhraní USB 3.2. 
To tak není považováno za tak podstatnou verzi, že by si zasloužilo označení USB 4.0, ale i tak tu budou zajímavá vylepšení. 
 
 
USB zařízení a příslušné kontrolery byly původně navrženy pro komunikaci po jedné lince, ovšem kabely pro konektory USB typu C podporují více datových linek, aby se do budoucna zajistila možnost škálování propustnosti. Toho vůbec poprvé využije rozhraní USB 3.2, které nabídne možnost připojení přes dvě 5Gb/s nebo dokonce dvě 10Gb/s linky, čili propustnost dnešního USB 3.1 se efektivně zdvojnásobí a je zřejmé, že k tomu nebudou zapotřebí nové kabely či konektory, i když kabely možná ano, neboť ty pro USB C se mohou svými schopnostmi mezi sebou značně lišit, ale to není problém samotného rozhraní.
 
Nicméně Brad Saunders, předseda USB 3.0 Promoter Group, uvádí, že kabely a konektory s certifikací SuperSpeed USB nebo SuperSpeed USB 10 Gbps rozhodně nabídnou dvojnásobnou propustnost. V praxi to znamená, že bychom mohli z jednoho USB kabelu vymáčknout propustnost až přes 2 GB/s, což se bude hodit především pro rychlá externí úložná zařízení. A jako obvykle je zajištěna i zpětná kompatibilita s USB 3.1 i staršími standardy.
 
Dále má nový standard nabídnout vylepšené USB Power Delivery, čili napájení, takže lze očekávat možná i schopnost přenášet více energie a pak tu budou už jen dílčí úpravy zajišťující bezproblémové přepínání mezi jednolinkovou a dvoulinkovou komunikací s připojeným zařízením. 
 
Po vypuštění finálních specifikací se dozvíme i to, kdy se asi tak první zařízení s podporou USB 3.2 dostanou na trh, takže zatím je předčasné o něčem takovém mluvit. USB Developer Days proběhnout letos v září, pak budeme čekat na zmíněné specifikace a až poté přijdou na řadu samotné produkty. 
 
reklama