reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB 4 Version 2.0 slibuje 80 Gbps, přijdou i nové aktivní kabely

2.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
USB 4 Version 2.0 slibuje 80 Gbps, přijdou i nové aktivní kabely
USB se dočká další nové verze svého standardu. Čtvrtá generace rozhraní přijde ve verzi 2.0, což má navýšit teoretickou přenosovou rychlost ze 40 až na 80 Gbps. Spolu s tím se ve specifikacích objeví i nově definované aktivní kabely.
USB Promoter Group oznamuje, že přijde nový standard USB4 Version 2.0, který by přes konektor USB-C měl procpat až 80 Gbps (10 GB/s). To je dvojnásobek dnešního stavu, který činí 40 Gbps. Aktualizovány tak budou specifikace pro USB-C i USB Power Delivery a jejich zveřejnění se očekává na letošní listopad. Aktualizace protokolů se také budou týkat rozhraní USB 3.2 (ty mají nově zvládnout přes 20 Gbps), DisplayPort a PCI Express.
 
Kabel USB-C
ilustrační foto, autor: Project Kei, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Přijde nová architektura fyzické vrstvy, nicméně využít půjde i stávající pasivní 40Gbps kabely USB-C stejně jako nově definované aktivní kabely USB-C pro 80Gbps připojení. Zpětná kompatibilita má být zajištěna s USB4 Version 1.0, USB 3.2, USB 2.0 i Thunderbolt 3. Oznámení se nyní týká vývojářů, na finální rozhodnutí o tom, jak nový standard označovat na finálních produktech (jak na kabelech, tak zařízeních s těmito porty) bude rozhodnuto až později.
 
Zdroj: usb.org


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama