reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB nabídne možnost až 240W napájení, připravena byla nová loga

1.10.2021, Jan Vítek, aktualita
USB nabídne možnost až 240W napájení, připravena byla nová loga
Už dříve v tomto roce organizace USB-IF představila specifikace USB Power Delivery 3.1, dle nichž se zvedne limit pro napájení přes USB kabely až na 240 W. Nyní přichází na svět také loga, dle nichž máme poznat vhodné produkty.
Je zřejmé, že pro napájení až 240 watty nám nepostačí jen tak nějaký USB kabel a že ten musí být na takovou zátěž dimenzovaný. Právě proto nyní USB-IF přichází s logy programu certifikace určeného jednak pro produkty určené pro 40Gb/s datovou propustnost a vedle toho také pro až 240W napájení. Případně tu samozřejmě může být obojí, přičemž v případě napájecích adaptérů půjde pochopitelně jen o oněch 240 W, přičemž ty budou mít rovnou vlastní logo. 
 
 
Certifikované kabely s rozhraním USB-C mohou mít příslušná loga vyobrazena třeba jen na obalech kabelů, což platí i pro ostatní hardware, čili na samotném kabelu či nabíječce je už nalézt můžeme, ale nemusíme. Je také možné a pravděpodobné, že se na trhu objeví i produkty, které zvládnou vyšší průvan dat či napájení, jen se jejich výrobci nebudou obtěžovat s certifikací. 
 
Zřejmě se tak v dohledné době objeví i velice výkonné notebooky, které bude možné napájet přes rozhraní USB C a lze očekávat, že si tuto příležitost asi nenechá ujít zvláště Apple. 
 
Jaké napětí a proud ale potečou přes novou verzi rozhraní? Pochopitelně nejde o 5 V, ale o 48 V, díky nimž stačí pro dosažení 240 W ještě akceptovatelných 5 A. Kabely, které to zvládnou, můžeme také označit tak, že splňují požadavky pro Extended Power Range. A ještě před tím, než do nich nabíječka opravdu pustí až 240 W, se s nimi má seznámit a ověřit si, že takovou zátěž zvládnou i bez kouře či jiných efektů. 
 
Zdroj: THWBusinessWire


reklama