reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Už brzy snad uvidíme obrázek černé díry z Event Horizon Telescope

3.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Už brzy snad uvidíme obrázek černé díry z Event Horizon Telescope
S nutnou rezervou musíme brát nové zprávy o tom, že by nám Event Horizon Telescope měl již brzy poskytnout snímky z okolí naší supermasivní černé díry. Tak se snad už opravdu dočkáme a podíváme se, jak to u ní vypadá.
Fotky samotné černé díry Sagittarius A* stejně jako jakékoliv jiné je samozřejmě nemožné pořídit, ovšem nám jde o dohlédnutí k samotnému horizontu událostí a od toho dostal Event Horizon Telescope také svůj název. 
 
 
A sledovat opravdu bude co, protože Sagittarius A* může být supermasivní černá díra, ale z astronomického hlediska jde také o velice silný a velice malý zdroj rádiového záření ve středu naší galaxie. Záření zde vzniká při požírání materiálu černou dírou. 
 
 
Teleskop by měl zachytit chaos, jaký panuje u "bran" černé díry, a to pomocí teleskopů rozmístěných po celém světě, které byly pomocí interferometrie spojeny v jeden globální teleskop s obrovským úhlovým rozlišením. Podívat by se ale měl nejen na náš Sagittarius A*, ale i na mnohem větší černou díru, která sedí uprostřed blízké galaxie M87. SgrA* má totiž hmotnost něco přes 4 miliony Sluncí, ovšem díra uprostřed Messiera 87 může mít až 6,6 miliard Sluncí. 
 
 
Event Horizon Telescope (EHT) přitom posloužil ke sledování v dubnu 2017 a výzkumníci tehdy varovali, že zabere delší dobu, než dají všechna data dohromady. Nyní to vypadá, že by konečně mohli prezentovat své závěry a ukázat snímky, protože si na 10. dubna naplánovali velkou tiskovou konferenci. Možná že se tak už za týden podíváme na to, jak to vypadá na horizontu událostí černé díry. 

Zdroj: Astronomy


reklama