reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Holandsku se začíná s 3D tiskem domů k bydlení

10.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
V Holandsku se začíná s 3D tiskem domů k bydlení
Holandská společnost Van Wijnen se pustila do výstavby prvních domů určených k bydlení vyrobených pomocí 3D tisku a nazvala to Project Milestone. Zájemců o netradiční způsob bydlení je už několik desítek.
Prvním komerčním projektem 3D tisku domů k bydlení je Project Milestone společnosti Van Wijnen v nizozemském Eindhovenu. Zahrnovat bude zatím 5 domů, jejichž dokončení je plánováno na rok 2019, kdy první rodiny dostanou klíče. Stavět se ale bude postupně tak, aby se postupně vychytávaly případné chyby a u dalších domů se využily získané zkušenosti. Zatímco u těch prvních bude první patro tištěno ještě mimo tuto lokaci (na Eindhoven University of Technology), pátý dům, který bude dvoupatrový, už bude celý vytištěn přímo na místě.
 
Project Milestone
 
Pouze první dům bude mít jediné patro a plochu 95 m2. Jeho výroba bude trvat nejdéle právě kvůli tomu, že se zde bude vše dělat vlastně poprvé. Díky 3D tisku mohou mít domy netradiční tvary a budou postaveny Bosrijku, oblasti Meerhoven již zmíněného Eindhovenu.
 
Project Milestone v krajině
 
Další výhodou 3D tisku je to, že bude potřeba méně betonu, který bude použit jen v takové míře, kolik je potřeba. Navíc je možné přímo měnit charakter i barvy, takže vnější stěna může být vytištěna z jiných materiálů než ta vnitřní, např. zvnějšku s důrazem na tepelnou izolaci, zatímco vevnitř s důrazem na následnou estetiku. Také je zde možnost do betonu vkládat různé bezdrátové senzory (např. teplotní).
 
3D tisk zdí
 
Developer chce zároveň zasadit domy do zelené krajiny s mnoha stromy, čímž chce podtrhnout ekologický charakter budov. Ty budou vypadat spíše jako sochy. Zájem o bydlení už vyjádřilo okolo 20 rodin, takže se dostane jen na čtvrtinu z nich.
 
3D tisk zdí ještě mimo cílové lokace
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama